Custom Linkovi

Промоцијом књиге „Одсудна одбрана“, историчара Предрага Лоза у Невесињу је почело обиљежавање митровданских свечаности којима се прославља Дан општине и крсна слава Борачке организације Републике Српске, а у част митровданских битака из 1992. и 1994, године које су се водиле на невесињском ратишту.

Књига је дио ширег пројекта Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о дешавањима у Херцеговини у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и судбоносним данима новембра 1992. и 1994. године, када је сачувана источна Херцеговина.

Аутор књиге, историчар Предраг Лозо, каже да је одбрану Херцеговине у митровданским офанзивама у новембру 1992. и 1994. године ставио у историографски контекст напора за стварање и одбрану Републике Српске.

– Књига је заснована на изворној документацији и грађи, као и на изјавама свједока – рекао је Лозо синоћ на промоцији и додао да му је жеља да ова публикација постане успомена на борце и јунаке Митровдана, на оне који су страдали, али и оне који данас свједоче шта се дешавало тих судбоносних новембарских дана.

Начелник општине Миленко Авдаловић похвалио је труд аутора, истакавши значај сакупљених докумената и оригиналних записа који ће посвједочити о свему што се дешавало у току ратних година.

Предсједник општинске Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац захвалио је земљаку што је лик и дјело јунака који су одбранили Невесиње 1992. и 1994. године преточио у писану ријеч и тако допринио да херојска борба не падне у заборав.

У културно-умјетничком дијелу програма у Дому културе „Небојша Глоговац“ наступиле су етно-групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“, пјесник Јован Братић и народни гуслар Мирослав Шиљеговић. Ученица невесињске основне школе Ивана Ђерић говорила је стихове своје пјесме која је побиједила на конкурсу општинске Борачке организације о теми Митровдана.

Обиљежавање Митровдана, Дана општине Невесиње и крсне славе Борачке организације биће настављено данас Светом архијерејском литургијом, поменом и полагањем цвијећа код спомен-обиљежја.

Обиљежавање Митровдана у Невесињу организују Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.