Custom Linkovi

У темеље Републике Српске животе су уградила 62 припадника ваздухопловства и противваздушне одбране Српске, углавном официра-пилота, изјавио је аутор књиге „Ваздухопловство и противвавздушна одбрана у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995“ генерал-мајор Ђуро Бероња.

Бероња је рекао да је међу 62 погинула припадника ваздухопловства и противвавздушне одбране Републике Српске било 16 пилота.

Он је истакао да је циљ публикације да од заборава буду сачувана дешавања у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године, као и да се укаже на значај ваздухопловства у том периоду.

– Нажалост, ваздухопловства више нема, нема технике и материјалних средстава, а људство је у осипању јер нема шта да ради, бар што се тиче авијације – рекао је Бероња новинарима уочи промоције књиге у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Он је истакао да је књига првенствено посвећена погинулим припадницима ваздухопловства и противвавздушне одбране, као и преживјелима – да се не заборави.

Књига је једно од нових издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Вршилац дужности директора овог центра Виктор Нуждић изјавио је новинарима да је публикација наставак истраживања која проводи Центар и помоћи коју пружа ауторима који се баве писањима оваквих књига.

Он је додао да је Центар у протеклом периоду активно учествовао у публиковању, како властитих истраживања, тако и истраживања непосредних учесника Одбрамбено-отаџбинског рата.

– Ово је изузетно значајно да би се његовала култура сјећања и да бисмо оставили траг о дешавањима у протеклом рату – рекао је Нуждић.

Он је додао да није први пут да се Центар бави темом ваздухопловства и противваздушне одбране, те подсјетио на истраживачки пројекат Центра који се односио на НАТО бомбардовање кроз публикацију „Намјерном силом на Републику Српску“.

– Сматрамо да ће и ова публикација увелико допринијети расвјетљавању догађаја који се односе на ваздухопловство и протвиваздушну одбрану током Одбрамбено-отаџбинског рата – рекао је Нуждић.

Нуждић је рекао да је српски народ постао свјестан значаја културе памћења и најавио да ће Центар наставити са оваквим активностима.

Тираж књиге „Ваздухопловство и противвавздушна одбрана у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995“ је 200 комада.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.