Promocija knjige „Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995.“

15.03.2023.

„Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995.“, autora Đure K. Beronje, jedno je od novih izdanja Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koje će biti promovisano u četvrtak, 16. marta 2023. godine, u banjolučkom KC Banski dvor, u 18 časova.

Prema riječima v. d. direktora Centra Viktora Nuždića, osim izdanja u kojima Centar prezentuje podatke do kojih je došao na osnovu vlastitih istraživanja događaja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ova institucija je bila i izdavač više monografija, publikacija i knjiga, čiji su autori preživjeli učesnici ratnih dešavanja.

-Riječ je o studijama pojedinih događaja, o oružanim formacijama Vojske Republike Srpske i slično. Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana VRS funkcionisali su u specifičnim uslovima, imajući u vidu činjenicu da je NATO, od samog početka rata, nastojao da kontroliše nebo iznad ratom zahvaćenog područja – istakao je Nuždić.

Prema njegovim riječima, kako se NATO diretno uključio u rat, i to na stranu jedne od suprostavljenih strana u ratnom sukobu u BiH, bilo je riječi u monografiji „Namjernom silom na Republiku Srpsku“, čiji su autori zaposlenici Centra.

-Novo izdanje je važan doprinos kompletnom sagledavanju situacije, kada je riječ o ovoj temi-naglasio je Nuždić.