Custom Linkovi

„Ваздухопловство и противваздушна одбрана у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995.“, аутора Ђуре К. Бероње, једно је од нових издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, које ће бити промовисано у четвртак, 16. марта 2023. године, у бањолучком КЦ Бански двор, у 18 часова.

Према ријечима в. д. директора Центра Виктора Нуждића, осим издања у којима Центар презентује податке до којих је дошао на основу властитих истраживања догађаја из Одбрамбeно-отаџбинског рата, ова институција је била и издавач више монографија, публикација и књига, чији су аутори преживјели учесници ратних дешавања.

-Ријеч је о студијама појединих догађаја, о оружаним формацијама Војске Републике Српске и слично. Ваздухопловство и противваздушна одбрана ВРС функционисали су у специфичним условима, имајући у виду чињеницу да је НАТО, од самог почетка рата, настојао да контролише небо изнад ратом захваћеног подручја – истакао је Нуждић.

Према његовим ријечима, како се НАТО диретно укључио у рат, и то на страну једне од супростављених страна у ратном сукобу у БиХ, било је ријечи у монографији „Намјерном силом на Републику Српску“, чији су аутори запосленици Центра.

-Ново издање је важан допринос комплетном сагледавању ситуације, када је ријеч о овој теми-нагласио је Нуждић.