Приоритет – реформа Института за нестала лица БиХ

16.07.2020.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић на данашњем састанку у Бањалуци закључили су да се што прије мора започети реформа Института за нестала лица БиХ.

Саговорници су нагласили да ту реформу већ годинама траже породице несталих лица из Републике Српске и њене институције, незадовољне досадашњим резултатима у тражењу несталих српских цивила и припадника Војске Републике Српске, саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Лучић и Којић су сагласни да се са рјешењима више не може одуговлачити, као и да ће у наредном периоду убрзано радити на томе да се преговори, започети још 2016. године, одблокирају, прије свега, у интересу породица које још трагају за посмртним остацима чланова породица.

На састанку је било ријечи о процесу тражења несталих лица и потреби да се дефинише управљачка структура Института за нестала лица БиХ.