Custom Linkovi

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да је пресуда Апелационог вијећа Суда БиХ којом је смањења казна Сакибу Махмуљину за злочине над Србима на подручју Возуће и Завидовића 1995. године “посљедњи ексер који је закуцан у ковчег правосуђа на нивоу БиХ”.

“Иако је одговоран за монструозне злочине одреда ‘Ел муџахедин’ који су били под његовом командом, Махмуљин је осуђен на мизерну казну од осам година по Кривичном закону СФРЈ и цијели судски процес је био на слободи”, навео је Којић.

Он истиче да је Суд БиХ главна песница СДА која константно удара по Републику Српску, амнестира злочинце који су убијали Србе, док експресно осуђује Србе.

“Двадесет година је иста матрица рушења Републике Српске од стране Суда БиХ, али је алармантно што они то раде отворено, јер су постали крајње бахати због сазнања да их штите западне амбасаде”, рекао је Којић.

Он је навео да је подизање оптужнице за убиство војника ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године било само скретање пажње са пресуде Махмуљину и да је, како каже, већ сад познато да ће овакав епилог бити и у случају “Добровољачка”.

“Србе су у претходном рату могли убијати сви, од домаћих ратника до муџахедина, али породице српских жртава су једине које нису и неће дочекати правду, а стално се прича о неком суживоту”, рекао је Којић.

Он је истакао да суживот није могућ док сви они који су чинили злочине не буду адекватно кажњени, што значи да, како каже, суживота неће бити док год постоји Суд БиХ.

Којић је рекао да би, након овакве пресуде Махмуљину, српски представници и сви они који се баве политиком из Републике Српске требало да предузму конкретне мјере када је у питању рад Суда БиХ, јер се у супротном, како каже, може потписати “капитулација српском народу у оваквој накарадној држави”.

Савић: Пресуда вријеђа српски народ

Данашња пресуда некадашњем команданту Трећег корпуса Армије РБиХ Сакибу Махмуљину вријеђа српски народ, породице погинулих и свједоке, истакао је предсједник Предсједништва Борачке организације (БОРС) Републике Српске Александар Савић.

Савић је изјавио Срни да је казна коју је Суд БиХ данас изрекао Махмуљину мала с обзиром на постојање бројних доказа, свједока, чак и фото-снимака почињених ратних злочина над српским народом.

Он је додао да правосуђе БиХ “константно прави преседане у пресудама официрима такозване Армије БиХ у односу на српске официре и војнике”.

Лазић: За Суд БиХ легитимни злочини муџахедина над Србима

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да пресуда Суда БиХ Сакибу Махмуљину вријећа српске жртве рата и Републику Српску.

“Ова пресуда по ко зна који пут само потврђује да правосуђе БиХ ради по двоструким стандардима на штету Срба и Републике Српске, а у функцији бошњачке политике”, рекао је Лазић.

Лазић каже да је оваква пресуда показује да за правосуђе БиХ одсијецање глава српских војника и цивила од стране муџахедина у Возући и Завидовићима није ратни злочин и да је “легитимно и сасвим правно дозвољено вршити злочине над Србима”.

“Српски представници у институцијама БиХ треба под хитно да траже реформу правосуђа БиХ или да се у супротном ратни злочини над Србима процесуирају у Србији”, закључио је Лазић.

Радановић: Нема правде за Србе

Данашња пресуда Суда БиХ некадашњем команданту Трећег корпуса Армије РБиХ Сакибу Махмуљину срамотна је, истакао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић и констатова да је ово још једна потврда да нема судске правде за Србе.

Он је рекао да га оваква пресуда нимало не чуди, те да је то устаљена пракса Суда БиХ.

“Ја мислим да се више нико и не чуди њиховим пресудама, којима ослобађају и то мало Муслимана и Хрвата који су били оптужени за злочине над Србима”, рекао је Радановић.

Радановић је рекао да га не би изненадило ни да се Махмуљин обрати Уставном суду или Суду у Стразбуру и да буде ослобођен кривице потпуно.

“Нема правде за Србе! И то је то”, сматра Раданаовић.

Он је подсјетио на страдања Срба из Завидовића, Маглаја, зеничког и какањског краја.

“Ми смо имали 15 села у Зеници, у Какњу 10 српских села. У Варешу смо имали 15 села … Све је то убијено, заклано, бачено. Неки су нађени, а неки нису ни до данас и командант корпуса који је то наредио и надгледао осуђен само осам година, па то је срамота”, оцијенио је Радановић.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ подсјетио је да суђење Атифу Дудаковићу, оптуженом за удружени злочиначки подухват, траје годинама, те да га не би изненадило да буде ослобођен сваке оптужбе.

“Иако постоји снимак у којем се чује како наређује, не би ме чудило да кажу да му је неко монтирао све”, рекао је Радановић.

Рајилић: Правосуђе БиХ ради једнострано на штету Срба и Српске

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да пресуда Суда БиХ Сакибу Махмуљину по ко зна који пут само потврђује да правосуђе БиХ ради једнострано на штету српског народа и Републике Српске.

“Ово суђење је фарса и прање биографија ратних злочинаца који су почини огромна недјела према српском народу”, рекла је Рајилићева.

Рајилићева пита како је могуће да неко ко је одговоран за ратне злочине почињене над Србима у Возући добије осам година затвора.

“Као да је изречена пресуда за крађу аутомобила и да се не ради о људима и тешким злочинима почињеним над српским војницима и цивилима, којима су одсијецане главе”, закључила је Рајилићева.

Она је истакла да Суд БиХ ради све катастрофално и погрешно на штету српског народа и Републике Српске.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је данас некадашњег команданта Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиба Махмуљина на осам година затвора за ратне злочине почињене над Србима на подручју Возуће и Завидовића 1995. године.

Махмуљин је осуђен јер, као командат, није спријечио злочине припадника одреда “Ел муџахедин” над заробљеним војницима Војске Републике Српске, цивилима као и припадницима санитетског особља.

Приликом изрицања пресуде Суд БиХ је примјењивао закон бивше СР Југославије.

Суд БиХ је 22. јануара првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.