Custom Linkovi

U Srebrenici je večeras otvorena memorijalna, kulturno-sportska i humanitarna manifestacije „Petrovdanski dani“ i predstavljen „Atlas zločina nad Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu“, koji je priredio i objavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Tradicionalna manifestacija „Petrovdanski dani“ organizuju se u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Otvarajući ovaj memorijal načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se „Petrovdanski dani“ organizuju kako bi se sačuvali od zaborava oni koji su dali živote za slobodu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske.

– Traganje za istinom i njeno stručno dokazivanje moramo nastaviti, a izrada „Atlasa“ u kome su dokumentovani zločini nad Srbima su najbolji doprinos toj istini – istakao je Grujičić napomenuvši da Srbi više ne vjeruju u sudsku pravdu i da se nadaju i vjeruju u Božiju pravdu kada je u pitanju odgovornost počinilaca zločina nad srpskim narodom.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić predstavljajući „Atlas“ rekao je da je ova knjiga nastala kao obaveza da se ne bi zaboravili zločini počinjeni nad srpskim narodom tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nuždić je naveo da su u ovoj knjizi obrađeni masovni zločini počinjeni nad Srbima 1992. godine na 76 lokacija, gdje je ubijeno četvoro i više Srba, od kojih je 26 stratišta u srednjem Podrinju.

Tu su, kaže on, sublimirana ratna stradanja na 1.300 stranica, a u pripremi je izdanje za 1993. godinu.

– Nema sudskih presuda za srpska stradanja, a ova knjiga dokumentuje sve zločine počinjene nad Srbima za razliku od zločina nad Srbima počinjenim u Drugom svjetskom ratu o kojima se zarad lažnog bratstva i jedinstva nije govorilo i nisu dokumentovani pa se sada falsifikuju činjenice u nastojanju revizije istorije. Da su ti zločini dokumentovani, revizija bi bila neizvodljiva, kao i osporavanje činjenica – istakao je Nuždić.

Prema njegovim riječima, „Atlas“ je na određeni način vrsta presude za zločine koji su dokumentovani na stručan način uz veliki broj originalnih fotografija koje potvrđuju svirepost i monstruoznost zločina nad Srbima.

Politikolog Siniša Simikić govorio je o srpskim stradanjima i popisu žrtava, te metodu i sistematičnosti izrade ove knjige.

On je istakao da je prvi zločin u BiH počinjen nad Srbima u Sijekovcu kod Broda, a da pravosuđe BiH opstruiše i ne podiže optužnice za zločine nad Srbima, koji su vršeni po nalogu muslimanskog i vojnog rukovodstva, a ovaj „Atlas“ to dokazuje.

Program „Petrovdanskih dana“ trajaće do Petrovdana, 12. jula, a održava se uz poruku „31 godina, zločin bez kazne“.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da se sjećanje na žrtve njeguje da se sačuvaju od zaborava.

– Poznato je da muslimanska strana uz pomoć Zapada prikriva istinu o ratnim događajima u BiH s ciljem da stvore lažnu sliku o karakteru rata u BiH na osnovu jednostranih političkih sudskih presuda Haškog tribunala i Suda BiH koji su osuđivali Srbe, a opstruisali procesuiranje muslimana i Hrvata za brojne masovne zločine počinjene nad Srbima – rekao je Kojić.

Večerašnjem otvaranju „Petrovdanskih dana“ prethodila je današnja humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je prikupljeno 50 doza ove tečnosti i posjeta Spomen-sobi u Srebrenici, gdje je služen parastos za sve Srbe nastradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ova šestodnevna manifestacija nastavlja se sutra početkom tradicionalnog turnira u malom fudbalu u Srebrenici.

U narednih nekoliko dana biće priređeno više sportskih i kulturno-istorijskih sadržaja kojima se podsjeća na borbu za slobodu srpskog naroda, očuvanje Republike Srpske i velike srpske žrtve u srednjem Podrinju, odnosno na prostoru Srebrenice.

Memorijal će biti završen 12. jula, na Petrovdan, kada će nakon Svete liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na groblju u Bratuncu, stratištima u Biljači i Sasama, te kod spomen-obilježja iz posljedenjeg rata i spomen-kosturnice nastradalima u Drugom svjetskom ratu na Zalazju kod Srebrenice.

Na Zalazju će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali, dok ih je deset slučajno pronađeno i ekshumirani su 2011. godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, a dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.

Za zlostavljanja i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.