Custom Linkovi

У Сребреници је вечерас отворена меморијална, културно-спортска и хуманитарна манифестације „Петровдански дани“ и представљен „Атлас злочина над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату“, који је приредио и објавио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Традиционална манифестација „Петровдански дани“ организују се у знак сјећања на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Отварајући овај меморијал начелник општине Младен Грујичић рекао је да се „Петровдански дани“ организују како би се сачували од заборава они који су дали животе за слободу српског народа и одбрану Републике Српске.

– Трагање за истином и њено стручно доказивање морамо наставити, а израда „Атласа“ у коме су документовани злочини над Србима су најбољи допринос тој истини – истакао је Грујичић напоменувши да Срби више не вјерују у судску правду и да се надају и вјерују у Божију правду када је у питању одговорност починилаца злочина над српским народом.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић представљајући „Атлас“ рекао је да је ова књига настала као обавеза да се не би заборавили злочини почињени над српским народом током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Нуждић је навео да су у овој књизи обрађени масовни злочини почињени над Србима 1992. године на 76 локација, гдје је убијено четворо и више Срба, од којих је 26 стратишта у средњем Подрињу.

Ту су, каже он, сублимирана ратна страдања на 1.300 страница, а у припреми је издање за 1993. годину.

– Нема судских пресуда за српска страдања, а ова књига документује све злочине почињене над Србима за разлику од злочина над Србима почињеним у Другом свјетском рату о којима се зарад лажног братства и јединства није говорило и нису документовани па се сада фалсификују чињенице у настојању ревизије историје. Да су ти злочини документовани, ревизија би била неизводљива, као и оспоравање чињеница – истакао је Нуждић.

Према његовим ријечима, „Атлас“ је на одређени начин врста пресуде за злочине који су документовани на стручан начин уз велики број оригиналних фотографија које потврђују свирепост и монструозност злочина над Србима.

Политиколог Синиша Симикић говорио је о српским страдањима и попису жртава, те методу и систематичности израде ове књиге.

Он је истакао да је први злочин у БиХ почињен над Србима у Сијековцу код Брода, а да правосуђе БиХ опструише и не подиже оптужнице за злочине над Србима, који су вршени по налогу муслиманског и војног руководства, а овај „Атлас“ то доказује.

Програм „Петровданских дана“ трајаће до Петровдана, 12. јула, а одржава се уз поруку „31 година, злочин без казне“.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да се сјећање на жртве његује да се сачувају од заборава.

– Познато је да муслиманска страна уз помоћ Запада прикрива истину о ратним догађајима у БиХ с циљем да створе лажну слику о карактеру рата у БиХ на основу једностраних политичких судских пресуда Хашког трибунала и Суда БиХ који су осуђивали Србе, а опструисали процесуирање муслимана и Хрвата за бројне масовне злочине почињене над Србима – рекао је Којић.

Вечерашњем отварању „Петровданских дана“ претходила је данашња хуманитарна акција добровољног даривања крви у којој је прикупљено 50 доза ове течности и посјета Спомен-соби у Сребреници, гдје је служен парастос за све Србе настрадале у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ова шестодневна манифестација наставља се сутра почетком традиционалног турнира у малом фудбалу у Сребреници.

У наредних неколико дана биће приређено више спортских и културно-историјских садржаја којима се подсјећа на борбу за слободу српског народа, очување Републике Српске и велике српске жртве у средњем Подрињу, односно на простору Сребренице.

Меморијал ће бити завршен 12. јула, на Петровдан, када ће након Свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице, бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљу у Братунцу, стратиштима у Биљачи и Сасама, те код спомен-обиљежја из посљедењег рата и спомен-костурнице настрадалима у Другом свјетском рату на Залазју код Сребренице.

На Залазју ће бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали, док их је десет случајно пронађено и ексхумирани су 2011. године на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака, а двоје несталих пронађено је на другим локацијама.

За злостављања и убиства заробљених Срба, као и оних који су на почетку рата остали лојални тадашњој муслиманској власти и сви су побијени у сребреничким логорима, нико није одговарао.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.