Custom Linkovi

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште на којем су вјештаци медицинске струке требали да представе налазе о вјештачењу здравственог стања оптуженог некадашњег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, али ни Дудаковић ни вјештак нису се појавили.

На рочишту најављено је да би налази вјештака требали бити припремљени за четири мјесеца, па би ново рочиште могло да се очекује у децембру.

Извођење материјалних доказа и свједочења у Суду БиХ против Дудаковића и других оптужених у овом предмету у Суду БиХ обављени су прије двије и по године.

Дудаковићев адвокат Асим Црналић рекао је да Дудаковић на рочиште није дошао због здравствених разлога, а на данашње рочиште осим њега данас није дошао ни Хасан Ружнић, такође због здравствених разлога.

Судија Жељка Маренић навела је да је Дудаковић достављао медицинску документацију, према којој није дошло до побољшања здравственог стања, те да му је због онколошке и кардиолошке болести препоручено строго мировање.

„Вјештак неуропсихијатар навео је да је Дудаковић са психијатријског становишта способан да прати суђење, док је вјештак интерне медицине препоручио да се у наредна четири мјесеца направе онколошки и налази интернисте“, напоменула је Маренићева.

Она је констатовала да неодржавање главног претреса траје дуго.

Тужилац Маријана Чоловић рекла је да треба сачекати налаз вјештака и да се противе раздвајању поступка против оптужених, са чим су се сагласили и адвокати других оптужених.

Црналић је рекао да има и Дудаковићев налаз од 14. јула и да се и у том налазу наводи да је његово здравствено стање изузетно тешко.

„Не мислим да ће се у ова наредна четири мјесеца здравствено стање мог клијента побољшати. Нисам предложио раздвајање предмета, што не значи да једног дана то нећу учинити, а цијеним да још нису зреле околности за то“, истакао је Црналић и додао да се чека налаз и мишљење вјештака којег је одредио Суд.

Он је напоменуо да ће се чекати до децембра да се види да ли се Дудаковићево стање поправило или погоршало, те да ли је Дудаковић уопште способан присуствовати суђењу.

„Чуо сам се са Дудаковићем и рекао му да мора ићи са мном, али он ми је објаснио да је то готово немогуће“, рекао је Црналић и додао да је о томе обавијестио Суд.

Судија Маренић изразила је наду да ће се у наредном периоду обавити све претраге како би вјештак изнио своје мишљење и налаз, те да то треба да учини и Ружнић.

Дудаковић и петнаесторица припадника и команданата Петог корпуса оптужени су за злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, прогон и уништење вјерских објеката оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против 17. оптуженог Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд добио налаз тимског вјештачења.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дудаковићу и осталим из оптужнице на терет је стављен злочин против човјечности, а њему злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској Крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.