Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да пред правосудним институцијама БиХ нема правде за Србе, што најбоље потврђује случај да ни након 31 годину од страшног злочина над српским цивилима у селу Ледићи код Трнова још нико није одговарао.

Нуждић је указао да су у Ледићима убијани српски цивили – жене, дјеца, старци.

– Томе је претходио договор између дојучерашњих комшија муслимана и Срба да неће бити напада на ово село и да ће они наставити живјети како су живјели и раније. Колико су вјере поклонили том договору, муслимани су показали 3. јуна када су почели са нападом на Ледиће – рекао је Нуждић Срни.

Позивајући се на податке Републичког центра, Нуждић је рекао да су најмање 22 лица српске националности мучки убијена, истичући да о каквом се страшном злочину радило у Ледићима најбоље потврђује податак да неким од старица никада нису пронађене лобање, а најмонструознија су била убиства дјеце.

– Милун Тешановић, који је имао двије године, убијен је на свиреп начин јер је констатовано у обдукционом записнику да му је лобања размрскана тупим оружјем усљед чега је наступила смрт – истакао је Нуждић.

Нуждић је рекао да све ово није било довољно да се пред Судом БиХ донесе осуђујућа пресуда против злочинаца који су починили овај страшан злочин.

Он је подсјетио да за злочине над Србима у Храсници у Сарајеву нико није одговарао, истичући да је предсједавајући судија рекао да је неспорно да је злочин био, али да Тужилаштво БиХ није добро одрадило свој посао у погледу обезбјеђивања довољног броја доказа како би се донијела осуђујућа пресуда.

– Ово је постала пракса у раду Тужилаштва и Суда БиХ да се пребацује одговорност са једних на друге, од чега породице жртава немају никакву сатисфакцију – истакао је Нуждић.

Он сматра да институције Републике Српске морају радити на томе да се документују сви злочини над Србима јер је очигледно да правосудне институције на нивоу БиХ неће обавити свој посао.

Нуждић је подсјетио да Републички центар је издао публикацију „Атлас злочина“ која се односи на страдање Срба током 1992. године, те монографију „Дјеца – жртве рата“.

У селу Ледићи на подручју федералне општине Трново данас ће бити обиљежена 31 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над српским цивилима.

Извор: АТВ

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.