Custom Linkovi

U selu Prebilovci kod Čapljine obilježen je dan Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih, dan sjećanja na oko 4.000 srpskih žrtava koje su ustaše u ljeto 1941. ubili u selima ovog dijela Hercegovine.

Samo iz Prebilovaca zvjerski je ubijeno ili živo u jamu Šurmanci bačeno više od 850 žitelja, od čega čak 500 žena i djece.

Svake godine u prvoj sedmici avgusta potomci žrtava, rodbina, poštovaoci, vjernici, dolaze sa svih strana da se poklone sjenima stradalih, upale svijeću, pomole se, jer su Prebilovci „mali Jasenovac“ – po broju žrtava najstradalnije srpsko selo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u spomen hramu Hristovog Vaskrsenja služili su mitroppliti Hrizostom i Joanikije, te episkopi Dimitrije, Metodije, Grigorije i Jovan, a upriličena je i dokumentarna izložba autora Predraga Loza i Dragoslava Ilića.

Prebilovci (Foto: RTRS)

Prebilovci (Foto: RTRS)

Praznik Svetih novomučenika, ustanovljen je i upisan u kalendar Srpske pravoslavne crkve u znak sjećanja na stradale Prebilovčane, ali na još oko 3.000 Srba ovog kraja koji su te 1941. godine ubijani i bacani u hercegovačke jame.

Prebilovci (Foto: RTRS)

Prebilovci (Foto: RTRS)

Spomen kripta sa ekshumiranim ostacima nevinih žrtava minirana je i razorena 1992. od strane HVO, a 2015. godine na tom mjestu podignut je i osveštan spomen hram Hristovog Vaskrsenja.