Custom Linkovi

Na suđenju za zločine nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/ počinjene na području Goražda i Višegrada, svjedok Tužilaštva BiH Rajko Elek ispričao je da je bio premlaćivan nakon što je odveden od kuće i da je bio zatvoren do 6. februara 1996. godine.

Elek je rekao da je u julu 1995. godine s bratom skupljao sijeno u blizini roditeljske kuće na području Pala kada su došli nepoznati vojnici i odveli ih zajedno sa Ruštom Spahićem, Bošnjakom koji je tu čuvao stoku. Svjedok je naveo da su ih odveli u Osanicu, opština Goražde, i da su ih pretukli. „Kaže – sad ćete biti ispitani, u kojoj si brigadi bio, koliko si muslimana pobio… Polomili su mi zube“, rekao je Elek, koji je tada imao 60 godina. On je ispričao da su iz Osanice prebačeni u podrum zgrade tadašnjeg ZOIL-a u Goraždu /Zavod za osiguranje imovine i lica/ i da je tu bilo i nekoliko zatvorenika iz Rogatice i Rudog, dodavši da su sutradan vođeni na ispitivanje, prenosi Birn. Elek je naveo da je kasnije od drugih čuo da su tu bili neki Spahović, Trebinjac i Radača koji je znao sići u podrum i pitati šta ima, te su se drugi prema njemu odnosili kao prema starješini. Svjedok se prisjetio i da je, nakon što je pala granata, grupa od šest uniformisanih lica došla u podrum i isprebijala ih. „Cipelama gaze po nama. Ležiš k’o balvan…Nedjelju dana nismo mogli ustati“, rekao je svjedok, dodajući da je imao polomljena rebra i da je dolazio ljekar i davao lijekove, te da su i drugi zatvorenici bili modri i krvavi.

Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi sudi se za zločine nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine, a Mehmedu Dobrači za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda. Prema optužnici, oni su bili pripadnici takozvane Armije BiH, uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru. Suđenje će biti nastavljeno 9. marta.