Правда на тесту у Тужилаштву БиХ

Тужилаштво Србије за ратне злочине предложило је да кривично гоњење бившег високог функционера Федералне управе полиције Едина Врања, против кога је подигнута оптужница за ратни злочин над српским заробљеницима током рата у БиХ, буде уступљено Тужилаштву БиХ.

Оптужница против Врања подигнута је прије два дана, а Тужилаштво Србије за ратне злочине саопштило је јуче да је, имајући у виду досадашњу сарадњу са надлежним органима БиХ и потребу да се она унаприједи, поднијело приједлог Вишем суду у Београду да се даље поступање по оптужници уступи специјализованим органима за процесуирање ратних злочина БиХ. У саопштењу се наводи да је са овим упознат и предсједник Србије Александар Вучић, који је јуче разговарао са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином, државним секретаром Министарства правде Бојаном Шћепановић, републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац и тужиоцем за ратне злочине Снежаном Станојковић о међународној сарадњи, а нарочито о унапређењу постојеће сарадње са надлежним органима БиХ.

Вулин је рекао да се 26 држављана БиХ налази на оптужницама правосудних органа у Србији због ратних злочина и да је Србија спремна све те предмете да уступи правосудним органима БиХ, који ће, како је рекао, имати прилику да покажу како изгледа њихова правда и да ли ће неко бити и осуђен.

– То у првом реду показује колико је Србији стало до мира и та мера ће да стави на испит и оне око нас – казао је Вулин.

Он је истакао да Србија овим показује да поштује јурисдикцију, правосуђе, систем и територијалну цјеловитост БиХ и оцијенио да правосуђе БиХ сада има прилику да покаже како изгледа њихова правда и колико му је стало до мира, истине, правде и помирења.

– Сада ће имати прилику, када од Србије добију оптужнице, да саслушају оптужене ратне злочинце, да им суде, задрже у притвору, да одлуче о свему. Занима ме колико ће од тих 26 држављана БиХ бити осуђено – поручио је Вулин.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС Милорад Којић не дијели претјеран оптимизам када је ријеч о коначном епилогу процесуирања пред правосудним институцијама БиХ по уступљеним оптужницама српског тужилаштва.

– Да је Тужилаштво БиХ имало воље и жеље да процесуира осумњичене, оно би то до сада урадило, јер је просто неприхватљиво да је Тужилаштво за ратне злочине Србије дошло до доказа на основу којих је подигло оптужнице, а да Тужилаштво БиХ није могло да дође до тих доказа. Очигледно да није жељело да дође до доказа, јер је избјегавало процесуирање, а не да није могло до дође до њих – закључује Којић.

Подсјећамо, Тужилаштво Србије за ратне злочине терети Врања да је у периоду од јануара 1993. до октобра 1994. године као исљедник у логору у Горажду учествовао у малтретирању и пребијању ратних заробљеника српске националности. Врањ је 12. септембра ухапшен на граничном прелазу Увац између Србије и БиХ на основу расписане полицијске потраге и налази се у притвору у Београду.

Састанак

У Београду данас треба да буде одржан састанак републичког јавног тужиоца Загорке Доловац и тужиоца Србије за ратне злочине Снежане Станојковић са главним тужиоцем БиХ Горданом Тадић. Поред разговора о уступању предмета ратних злочина, тема састанка је договор о организовању регионалне тужилачке конференције у скоријем периоду.