ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ЗА УБИСТВО СРПСКИХ БОРАЦА КОД БРЧКОГ

19.02.2020.

Суд БиХ потврдио је оптужницу која Адмира Ризвановића, Смајила Омеровића, Јасмина Хускановића, Хазима Фазловића и Рамиза Плајића која их терети за мучење и убиство 11 заробљених српских војника на подручју Брчког. У односу на Кемала Хиндића, Мартина Франчешевића, Рамиза Плајкића, Иву Анђелиновића и Бахрију Фазловића друга тачка оптужнице је одбијена. Ризвановић, Омеровић и Хускановић оптужени су да су као припадници из састава Интервентне јединице 3. батаљона 108. моторизоване бригаде такозване Армије БиХ за вријеме рата поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција које регулишу поступање са заробљеницима за вријеме рата.

Оптужница их терети да су приликом борбених дејстава у близини мјеста Бодериште из засједе заробили 11 припадника Прве посавске бригаде Војске Републике Српске, које су потом мучили и злостављали, наносили им тешке тјелесне повреде, након чега су их употребом ватреног оружја, те одсјецањем глава лишили живота. Хиндић, Франчешевић, Плакић, Фазловић, Анђеловић и Фазловић оптужени су да су у својству команданата Оперативне групе један – Босанска Посавина 108. пјешачке бригаде ХВО-а, те 108. моторизоване бригаде такозване Армије БиХ знали за злочин који су починили њима подређени војници, те пропустили да предузму неопходне и разумне мјере како би починиоци били откривени, процесуирани и кажњени за ратни злочин.

Оптуженима се на терет ставља кривично дјело злочин против ратних заробљеника. Тужилаштво је раније саопштило да ће наводе оптужбе доказивати позивањем око 70 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више од 300 материјалних доказа.