Потписан споразум о сарадњи између Националног парка „Козара“ и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица

22.03.2022.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Национални парк „Козара“ потписали су споразум о сарадњи, којим су створене основе за заједничку организацију и реализацију домаћих и иностраних научно-истраживачких, издавачких и других пројеката из области културе и политике памћења.

Подсјећања ради,  у оквиру НП „Козара“ налази се Меморијални музеј на Мраковици, који са споменичким комплексом представља важно мјесто сјећања на борбу и страдање у Другом свјетском рату, поготово геноцида над Србима у НДХ. 

У бившем социјалистичком друштву, комплекс је представљао цјелину када је ријеч о обиљежавању страдања у систему логора смрти – Јасеновац.

Дакле, веома је важан и за данашње разумијевање прошлости ових простора.

Републички Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, као надлежна институција Републике Српске за утврђивање, предлагање и координисање базних аспеката културе политика памћења, потписао је бројне споразуме о сарадњи са сличним институцијама и установама, тако да ће, сада и озваничена сарадња са НП „Козара“, допринијети бржој и квалитетнијој реализацији већ започетих пројеката. Поготово у смислу подизању нивоа свијести о значају самог простора Крајине, Козаре и Поткозарја у нашој историји, као и за промовисање свеукупних потенцијала националног парка Козара, чије руководство већ озбиљно и предано ради на томе.