Custom Linkovi

Porodice 69 ubijenih gospićkih Srba ni 31 godinu od zločina ne znaju gdje su grobnice žrtava, a posebno ih uznemirava činjenica da se ništa ne preduzima da se pronađu njihovi posmrtni ostaci, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Podsjetivši da je u Gospiću i okolini u jesen 1991. godine likvidirano 125 osoba srpske nacionalnosti, među kojima i 39 žena, iz “Veritasa” napominju da je skoro polovina ubijena u periodu od 16. do 18. oktobra.

Navodeći da su uglavnom ubijani viđeniji Srbi, koji su bili lojalni tadašnjem novouspostavljenom hrvatskom režimu, u “Veritasu” ističu da je sa likvidacijama srpskih civila u Gospiću bio upoznat cijeli politički, vojni i policijski vrh hrvatske države.

Međutim, niko nije preduzeo ništa, dok pripadnici JNA krajem decembra 1991. godine nisu pronašli 24 ugljenisana tijela u zoni razdvajanja, o čemu su izvijestili i svjetski mediji i humanitarne organizacije, pa je tadašnji predsjednik Hrvatake Franjo Tuđman naredio istragu o tim likvidacijama.

U “Veritasu” podsjećaju da je, uprkos pritisku međunarodne zajednice, slučaj brzo stavljen “ad akta” i njime se niko nije bavio sve dok Haški tribunal ubrzo po osnivanju nije otvorio istragu i odlučio da predmet ustupi hrvatskom pravosuđu.

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci u martu 2001. godine podiglo je optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a teretilo ih se za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 osoba.

Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Rijeci, donesenom 2003. godine, osuđeni su Tihomir Orešković, tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću, na 15 godina, Mirko Norac, tadašnji komandant 118. brigade Hrvatske vojskee, na 12 godina i Stjepan Grandić, tadašnji komadant Druge bojne na 10 godina zatvora.

“Međunarodne i domaće institucije i organizacije iz godine u godinu pitaju zašto nisu procesuirani i ostali pripadnici hrvatske vojske i policije za koje je žvan svake sumnjež u tom sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba, po komandnoj ili individualnoj odgovornosti”, navode u “Veritasu”.

Takvih je, kako kažu u “Veritasu”, više desetina, a neki su i danas na visokim funkcijama i položajima u hrvatskoj vojsci, policiji i vlasti, dok je procenat Srba u Gospiću sa 36 odsto prije rata pao na sadašnjih 3,58 odsto.