Custom Linkovi

Код централног Спомен-крста на градском гробљу у Братунцу данас ће бити служен парастос и положено цвијеће за 20 настрадалих Срба из братуначког насеља Хранча у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих је седморо погинуло 25. јула 1992. године.

Породице настрадалих, Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Борачка организација на тај начин ће обиљежити 30 година од погибије седам српских цивила из овог насеља, међу којима су биле три жене.

Мјештанин Драгомир Митровић нестао је десет дана прије напада на Хранчу и још није пронађен. Њега су муслимански војници ухватили док је чувао овце и од тада му се губи сваки траг.

Муслиманске снаге из околних села и Сребренице упале су 25. јула 1992. године у ово село, убијајући српске цивиле код њихових кућа.

Хранча је окружена муслимаснким селима и била је у потпуном окружењу када је нападнута.

У Хранчи, као и осталим селима око Сребренице и Братунца, муслиманске војне формације побиле су становнике које су затекле, опљачкале покретну имовину, а куће и осталу непокретну имовину попалиле.

Преживјели мјештани причају да је напад почео око 15.30 часова, да су муслимански војници упали у село и убијали све редом вичући: „Хватај их живе, штеди муницију“.

Убијено је седам мјештана у двориштима, а већина становника успјела је низ корито Глоговске рјечице извући се из села према Братунцу.

За убиства српских цивила на њиховим имањима у Хранчи нико није одговарао.

Чланови породица убијених кажу да предмети у вези са злочинима почињеним над Србима у средњем Подрињу, које су починиле муслиманске јединице из Сребренице под командом Насера Орића, стоје у ладицама у Тужилаштву БиХ и након 30 година од злочина и 26 година од завршетка рата.