Custom Linkovi

Тим тужилаца Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против 13 особа, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

„Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Оптужени Ахмет Сејдић, као командант бригаде и члан штаба Територијалне одбране (ТО), додатно се терети за злочине у селима Клисуре, Бурсићи и Хадровићи у општини Вишеград 8. августа 1992. године, која су била изван сукоба и настањена цивилним становништвом српске националности, гдје је приликом напада убијено осам цивила српске националности, међу којима најстарија жртва старица од 90 година, један цивил је рањен, троје цивила одведено у незаконито заточење на подручју Вишеграда, а куће и објекти паљени и уништавани.

Оптужени Ферид Буљубашић, као командант и надређена особа додатно се терети за ратне злочине над цивилима српске националности у селима око Чајнича у фебруару 1993. године, гдје је при нападу у којем су војници такозване Армије БиХ, дошли преко територије Црне Горе, на подручју села Шапићи, Трпиње, Тројан и Поникве, пуцањем из аутоматског оружја убијено једанаест цивила српске националности међу којима су били старији мушкарци и жене и једно дијете, те рањено пет цивила, а куће и имовина паљени и уништавани.

„Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем више од 400 свједока као и прилагањем више од 1.200 доказних материјала“, истиче се у саопштењу.

Оптужени се терете за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. Кривичног закона (КЗ) БиХ, повреде закона или обичаја ратовања из члана 179. КЗ БиХ, организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина из члана 176. КЗ БиХ.

Оптужени су Ферид Буљубашић (70) рођен у Фочи, Ахмет Сејдић Ахмет (63) рођен у Вишеграду, Рашид Собо (58) рођен у Фочи, Шефко Глушац (62) рођен у Фочи, Закир Јамак (54) рођен у Вишеграду, Бахрудин Мухић звани Бане (59), рођен у Вишеграду, Адем Фехрић (61) рођен у Вишеграду, Мустафа Пољо звани Муса (58) рођен у Вишеграду, Енвер Кустура звани Пена (56) рођен у Вишеграду, Мухамед Лиска (50) рођен у Вишеграду, Сакиб Чакар (66) рођен у Вишеграду, Изет Сејдић (67) рођен у Вишеграду и Мунир Нало (53) рођен у Вишеграду.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.