Custom Linkovi

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Неџада Ћехића званог Ћеха (51), која га терети за убиство најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године.

Ћехића терете да је, приликом напада такозване Армије БиХ на положаје Војске Републике Српске (ВРС) у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука на подручју Босанске Крупе, од друге половине маја до половине јула 1995. године, учествовао у одвођењу заробљеника и њиховим убиствима на три локације.

-Дио заробљеника тада је убијен из ватреног оружја на локацијама Перна-Падеж и Перна–Војна економија, а други заробљеници, испред војног затвора, пребијани су до смрти дрвеним колчевима и другим предметима – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На овај начин, убијено је најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске. Тијела убијених су пронађена и размијењена током 1995. и 1996. године, док је тијело једне жртве пронађено 2004. године.

Ћехића теретр да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, као и да је поступао супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем 115 свједока, три стручна вјештака и прилагањем више од 137 доказних материјала.

За овце злочине, Тужилаштво БиХ је раније подигло оптужницу против седам лица у предмету „Бужимкић Сенад и други“, а оптужени Ћехић је био недоступан правосудним институцијама БиХ.

Он је у јуну изручен БиХ од партнерских и правосудних институција Аустрије са којима се заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Извор: Глас Српске

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.