Custom Linkovi

Главни претрес пред Судом БиХ у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих војних и полицијских функционера оптужених за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године биће одржан 26. октобра, речено је Срни у Суду БиХ.

Главни претрес, који је требао да почне 19. октобра, одгођен је за 26. октобар због обавезе поступајућег тужиоца да од 17. до 20. октобра присуствује стручном савјетовању тужилаца у Неуму.

Главни претрес пред Судом БиХ почеће у 13.00 часова.

Осим Ганића, оптужница подигнута 27. априла терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Оптужница их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.