Custom Linkovi

Читањем оптужнице и уводним ријечима пред Судом БиХ данас је почело суђење седморици некадашњих припадника такозване Армије БиХ који су оптужени за убиства 25 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године.

За овај злочин над ратним заробљеницима оптужени су Сенад Бужимкић, Ризах Фајић, Алмир Сефић, Ермин Кадић, Амир Патковић, Ирфо Велагић и Суад Несимовић.

Према оптужници, припадници ВРС заробљени су у периоду од маја до јула 1995. године у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука. Четворица су убијена одмах по заробљавању, а остали су одведени у притвор 511. бригаде у мјесту Пишталине.

– Сви ратни заробљеници који су доведени у војни притвор су убијени – истакла је тужилац Маријана Чобовић, преноси Бирн.

У оптужници се наводи да су заробљеници из притвора, који се налазио у једној кући у којој је била и команда Војне полиције, у три наврата у љето 1995. године извођени и убијани.

Према оптужници, војни полицајци Фајић, Сефић, Патковић и Велагић су тројицу заробљеника убили на локалитету Перне-Падеж, а иста четворица су са Кадићем испред затвора у Пишталинама на смрт претукла шесторицу заробљеника.

Кадић, Сефић, Парковић и Велагић су, како се наводи, 11 заробљеника убили из ватреног оружја на локалитету Перна-Војна економија.

Несимовићу, некадашњем припаднику Трећег батаљона 511. бригаде, на терет је стављено да је са још два припадника Армије убио двојицу заробљеника одмах по заробљавању у рејону брда Осмача.

Бужимкић је, према оптужници, у својству референта за штабно безбједносне и војно полицијске послове у органу службе војне безбједности 511. бригаде, био надређен Војној полицији задуженој за обезбјеђење ратних заробљеника.

Он није спријечио ни предузео мјере на кажњавању подређених које су извршили убиства ратних заробљеника.

– У ингеренцији Сенада Бужимкића је била Војна полиције и он им је био први непосредно надређени – додала је Чобовићева.

Чобовићева је рекла да, с обзиром да ниједан заробљеник није преживио, а да их припадници 511. бригаде нису познавали, није било могуће утврдити ко је убијен на којој локацији.

Она је напоменула да су у овом предмету двојица осумњничених недоступна – бивши командир Војне полиције и један припадник ове јединице.

Одбрана Кадића навела је да оптужени тврди да није крив и да наводи оптужнице нису тачни.

Несимовићев бранилац Дамир Беглеровић је кратко рекао да је одбрана дубоко разочарана квалитетом оптужнице, док остале одбране су истакле да у овој фази неће износити уводне ријечи.

Саслушање првог свједока заказано је за 29. мај.