Почело снимање документарног филма о Коридору живота

24.06.2020.

Послије Бањалуке и Београда гдје су снимане изјаве учесника, данас је у Руми започето снимање документарног филма о пробоју Коридора живота 1992. године.

Ауторка Слађана Зарић, која је радила и документарац о борцима са Кошара, за „Коридор“ каже да је њен најзахтијевнији подухват и да је то заправо прича самих бораца који су извојевали побједу и повезали запад и исток Републике Српске.

Како су се срела два корпуса Војске Републике, како је освојена Добро кула, зашто је линија фронта стала на ободном каналу. Ови и остали догађаји током пробоја коридора и ослобађања Посавине, а на основу свједочења учесника, у наредних мјесец дана биће снимани на неколико локација у Србији.

– То је у питању играно-документарни филм. Учестоваће и глумци, зато што просто постоје неке дијалошке сцене које глумци требају да изведу. Ја сам се одлучила да то буду управо ваши глумци зато што они некако имају тај дијалект који је аутентичан, имају менталитет који бих ја волела да пренесем – истакла је ауторка филма.

Кроз филм ће бити описани и злочини су, које су над цивилима починили припадници хрватске војске у Посавини. Велику помоћ у екранизацији дали су сами учесници пробоја Коридора, приликом реконструкција самих догађаја и битака.

– Жестока битка гдје смо се измјешали, гдје њихов болничар не зна гдје се налази и гдје долази до нас, ми га пуштамо, извлачимо 20-ак рањених, мртвих. Не знам шта се с друге стране дешавало, али је била жестока битка за заштиту Коридора и самог града Дервенте – навео је Раденко Пузић из Батаљона војне полиције Првог Крајишког корпуса.

Идеја за снимање филма родила се на премијери филма Кошаре у Бањалуци, након чега су двије Владе са националним сервисима ушле у реализацију пројекта. Логистичку помоћ у снимању филма дао је Републички центар за истраживање рата и ратних злочина.

– Оно што је важно, а што се можда ријеђе спомиње јесте што ће кроз овај филм бити приказано једно велико страдање српског народа на подручју посавине. Ви сте видјели и овдје су припремљене сцене које ће се снимати, а то су логори који су били, прије свега у Броду, Оџаку, па и у самој Дервенти и Модричи – навео је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Републике Српске.

У филму ће учествовати и познати глумци из Србије и Српске попут Вука Костића и Александра Стојковића. Филм Коридор снима се у копродукцији Радио телевизије Србије, Републике Српске и министарства одбране Србије.