Custom Linkovi

Око 2.000 људи, међу којима су најбројнији чланови породица несталих из Републике Српске, формирало је „Поворку сјећања“ код Вуковог споменика у Београду и кренуло ка Алеји великана на Новом гробљу и гробном мјесту патолога Зорана Станковића, који је годинама несебично радио на откривању судбине њихових најмилијих.

Учесници носе фотографије својих страдалих и црвене руже које ће положити на гроб доктора Станковића.

Они ће на овај начин одати почаст страдалима и подсјетити јавност Србије и региона на димензије страдања српског народа у БиХ, а уједно ће учествовати у снимању завршне сцене филма “Свједок” о животу и раду доктора Станковића.

Режисер филма Денис Бојић рекао је у обраћању учесницима поворке и онима који су дошли да их подрже да данашњи долазак породица несталих у Београд није без разлога, већ да су дошли да захвале професору Зорану Станковићу који је управо из Београда кренуо у Госпић, Вуковар, Братунац и сва остала српска стратишта и помогао им да сазнају судбину својих најмилијих.

– Тако се успоставља равнотежа. Идеја је да покажемо шта је доктор Станковић урадио. Обдуковао је и идентификовао 7.500 људи, што је немјерљив значај за све породице и за српски народ – нагласио је Бојић.

Брано Вучетић из Братунца, који је имао девет и по година када му је убијена комплетна породица, и који је као дијете био заробљен од припадника јединице Насера Орића, рекао је да су он и породице које дијеле његову судбину дошли да изразе захвалност оном ко им је помогао да своје најмилије достојно сахране.

Славка Матић, којој су припадници јединице Насера Орића убиле двије кћерке и мужа, рекла је да се над српским народом у Подрињу десио геноцид, а да су хероји за српске породице Ратко Младић и Зоран Станковић.

Раније је најављено да ће “Поворку сјећања” на Станковићевом гробу дочекати његова супруга и чланови породице.

Филм “Свједок” реализује се у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица.

Филм је заснован на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се односе на његов боравак на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, Станковић је изненада преминуо.

Бојић је рекао раније да очекује да филм “Свједок” пред публиком буде наредне године, а да ће му посебну вриједност дати архивски материјал и необориве чињенице о српском страдању.

Филм је сниман на локацијама масовних гробница гдје су извршени ратни злочини над српским народом – у Кравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

Станковић је био специјалиста судске медицине са Војномедицинске академије и током ратног периода урадио је око 7.500 обдукција на више од 50 масовних гробница и стратишта српског народа.