Оптужница због ратног злочина над српским цивилима из Градачца и Сребреника

03.05.2023.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Милана Шимића и Горана Јосиповића за ратни злочин над српским цивилима из Градачца и Сребреника почињен 1994. године.

Они се терете да су за вријеме рата у БиХ, у својству припадника такозване Армије БиХ /ХВО на подручју Градачца и околине, поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да су Шимић и Јосиповић током 1994. године ступали у контакт са углавном старијим цивилима српске националности, који су, због страха за своје животе, жељели да напусте Градачац и Сребреник, те им обећавали да ће их за накнаду од 1.000 њемачких марака или више по особи сигурно спревести на територију под контролом Војске Републике Српске у Пелагићеву.

Након тога, оптужени су у два наврата организовали транспорт укупно шест цивила, углавном старије животне доби, међу којима пет жена, од којих су узели новац у износима од 5.000 њемачких марака и 4.000 њемачких марака које су након тога одводили на непознате локације, пљачкали и убили, да би након рата тијело једног цивила, старијег мушкарца, било пронађено у кориту ријеке Тиње, на подручју Брчко дистрикта БиХ, а за тијелима осталих жртава се још трага.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 21 свједока, једног стручног вјештака патолога, те прилагањем исказа два свједока који су у међувремену преминули, као и прилагањем више десетина доказних материјала.