Custom Linkovi

Потврђивање у Надзорни одбор фирме намјенске индустрије „Гинекс“ Ферида Буљубашића и Ахмета Сејдића, оптужених за ратни злочин над Србима у Јошаници, представља додатно понижење јошаничких жртава, указао је в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је подсјетио да су јошаничке жртве већ понижене, будући да се дуже од 30 година чекало на подизање оптужнице, а потом и на комплетну фарсу око оптужнице.

– Сада је додатно понижење да су оптужени за убиство дјеце жена и стараца у Јошаници код Фоче добили награду – да буду чланови Надзорног одбора у намјенској индустрији – изјавио је Нуждић.

Он је указао да се оптужени за убиства српских цивила слободно шетају и још бивају и награђени, те нагласио да случај са Буљубашићем и Сејдићем није једини такав случај.

Нуждић је упитао да ли се овим шаље порука Србима да су грађани другог реда и каква је ово земља у којој су српске жртве константно понижене?

– Гдје ми то живимо кад нико од бошњачке јавности не осуди члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, који је жртве из Јошанице назвао агресорима или изјаве /члана Предсједништва Дениса/ Бећировића који /команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа/ Дудаковића назива херојем?! – запитао се Нуждић.

Он је истакао да земља у којој одлуке доноси ОХР и у којој суде стране судије – не може бити ништа друго до протекторат.

– Треба по ко зна који пут поновити истину, а то је да су Република Српска и њене институције једини гарант опстанка Срба на овим просторима – нагласио је Нуждић за Срну.

Злочин у Јошаници код Фоче почињен је на Никољдан, 19. децембра 1992. године, када је на монструозан начин убијено 56 Срба, међу којима 23 жене и троје дјеце.

Оптужница за овај злочин је потврђена након перипетија које су је пратиле против Буљубашића, Сејдића и још 11 лица. /

Извор: РТРС