Custom Linkovi

Један од десеторице оптужених у случају „Добровољачка“ Махир Жишко независни је кандидат за члана Предсједништва БиХ.

Ову информацију потврдио је и сам Жишко, а како каже ту оптужницу сматра „напакованом“ од стране оних који се боје његове кандидатуре.

Он се у оптужници терети да као „секретар Бироа за истраживање ратних злочина на чијем челу се налазио Нусерт Шишић Дедо, није спријечио злочин у Добровољачкој“. Он тврди за портал Бањалука.нет да није имао командне одговорности, а читаву оптужницу сматра политички мотивисаном од стране оних који се плаше његове кандидатуре“.

– Моје кандидатуре се плаше многи, јер сам уважен у Сарајеву. Морам признати да сам био изненађен кад сам видио да сам један од оптужених, јер Биро је у том тренутку постојао тек мјесец дана и ја нисам имао командне одговорности, иако се тако тврди у оптужници – рекао је Жишко.

Жишко већ годинама води покрет „Илирска Зора“, а у изјави каже да је идеја овог покрета „суживот свих народа, да живе у миру како су живјели хиљаду година на овим просторима“.

В.д. директора Центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске Милорад Којић каже да оптужница није препрека за кандидатуру, али да то шаље одређене негативне поруке пред почетак процеса за “Добровољачку” који се чекао толико година.

– Ми морамо поштовати пресумпцију невиности и наравно да оптужница не може бити препрека за било шта. Али узимајући у обзир бројне околности по питању случаја “Добровољачка”, ране породица страдалих, пасивност правосудних институција, и дугоочекивани исход у овом случају, свакако да ова кандидатура у политичком смислу не шаље добру поруку. То можемо тумачити и као један вид притиска на правосуђе, јер поменути оптужених и кандидат сада може да тврди како је оптужница политички мотивисана и да пажњу јавности потпуно скрене са тог случаја на свој потенцијални и наводни политички прогон – казао је Којић.

Сарајевски медији ове године објавили су да је Жишко прије рата био на челу омладинске СДА, а да на самом почетку постаје секретар новоформираног Бироа за истраживање ратних злочина.

– Ова је јединица за коју се тврдило да ју је организирао Омер Бехмен, потпредсједник СДА, поред осталих незаконитих радњи које су јој се приписивале, отела, затворила и мучила Илију Станића, за којег се тврдило да је у Шпањолској ликвидирао усташког кољача Вјекослава Макса Лубурића. План је био да се Станића, када се за то стекну услови, пребаци из Сарајева у Херцеговину у руке лидера “Херцег Босне”. У том их је спријечила плицијска акција у којој је Илија Станић ослобођен, а Дедо Шишић и Махир Жишко ухапшени. Од судског процесуирања их је спасио њихов заштитник Омер Бехмен, који је из Техерана, гдје је био амбасадор БиХ, допутовао у Сарајево да би спријечио судско кажњавање својих пулена. Наводно су неки од заробљених припадника ЈНА из Добровољачке прошли кроз исто мучилиште као и Илија Станић, смјештено у подруму једног угоститељског објекта на Маријин двору – писали су сарајевски медији прије нешто мање од мјесец дана.