Custom Linkovi

ФИЛМ И СВЈЕДОЧЕЊЕ О СТРАДАЊУ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ У РАТУ


О страдању српске дјеце у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату вечерас је у Бијељини свједочио хирург Миодраг Лазић чије је искуство о 1.200 ратних дана од Книна до сарајевског ратишта документовано у филму и књизи „Дјеца у рату – дневник ратног хирурга“.
„Болница `Жица` у тадашњем Српском Сарајеву по својим резултатима спада у највеће ратне болнице у модерној историји. Приручна зграда претворена је у болницу кроз коју је прошло 15.500 рањеника и урађено 3.500 операција у општој анестезији“, рекао је Лазић новинарима уочи предавања у оквиру манифестације „Дани сјећања“ у Републици Српској која је посвећена страдању српске дјеце у 20. вијеку.

Ратни хирург, добровољац из Ниша, истакао је да је на сарајевском подручју са преко 100.000 становника било огромно страдање цивила, а најтрагичније је тешко рањавање 450 српске дјеце млађе од 14 година.

„Трагичност рата који смо ми преживели понавља се, нажалост, у данашњим ратовима у свету, са енормним страдањем цивила, а деца су најтужнија прича свих ратова“, поручио је Лазић.

Он каже да му је након 40 година проведених у хирургији најтеже сјећање на рањену дјецу, њихове тужне очи и невине коментаре, али и да му је највећа сатисфакција чињеница да је многима од те дјеце спасио живот и данас су то људи који имају своју дјецу.

Организатор „Дана сјећања“ је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а вечерашњи догађај организован је у сарадњи са Удружењем дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ у Бијељини.

Душан Павловић из Републичког центра рекао је новинарима да, осим сјећања и помена српским жртвама и мученицима, треба чувати и сјећање на српске хероје одбране.

„У Републици Српској је током протеклог одбрамбено-отаџбинској рата убијено 447 дјеце, што говори и о карактеру рата, јер гдје год није било Војске Републике Српске да одбрани српски народ, цивили су страдали на најмонструознији начин, клања, мучења, силовања најмлађих“, навео је Павловић.

Он је оцијенио да то говори о важности формирања и постојања Војске Републике Српске и Републике Српске за тадашње вријеме, за данас и за вријеме које долази.

Документарни филм и предавање ратног хирурга Миодрага Лазића одржано је у Епархијском културном центру у Бијељини.

БИЈЕЉИНА, 18. АПРИЛА