Custom Linkovi

Удружење избјеглих, расељених и досељених лица „Завичај“ организовало је данас конференцију „Олуја злочин који траје и који нас опомиње“ у Београду, а Ненад Абрамовић из тог удружења је истакао да је прошло 28 година од када је становништво Републике Српске Крајине под пријетњом уништења напустило простор на којем је вjековима живjело.

„Прошло је 28. година од када је готово комплетно становништво Републике Српске Крајине, под пријетњом уништења и жељом да биолошки остане, напустило простор у којима је вјековима обитовало“, навео је Абрамовић.

Абрамовић је подсјетио да је на састанку војног и политичког врха Хрватске одлуку за напад на Крајину донио Фрањо Туђман.

„Туђман је тада поручио да треба ударити на Србе тако да нестану, а тобоже их позвати да остану и јамчити им одређена права“, објаснио је Абрамовић.

Он је подсјетио и на „Задарску кристалну ноћ“ када је око 2.000 Хрвата за једну ноћ уништило 470 српских кућа и 130 локала, при чему је 15.000 Срба напустило Задар.

Према ријечима Абрамовића, током операције „Откос“ усташке снаге су протјерале 4.500 људи и попалиле 40 села.

„У операцији ‘Орка’, која је била наставак операције ‘Откос’, протјерано је из Западне Славоније преко 50.000 људи“, објаснио је Абрамовић и додао да је у акцији „Бљесак“ 1995. године из Западне Славоније протјерано 20.000 људи.

Милан Жунић из координације Удружења избјеглих и расељених у Републици Србији рекао је да Срби који су протерани са простора Хрватске, операцију „Олуја“ сматрају геноцидом.

„Не само да је та конкретна акција геноцид, ту је било на десетине и десетине акција на српски народ у Хрватској у периоду од 1991. до 1995. године, гдје је тај геноцид систематски и планирано спровођен. Олуја је само круна и завршетак тог планираног пројекта ‘Хрватска без Срба'“, навео је Жунић.

Додао је да је према бројкама завода за статистику Републике Хрватске по попису становника 1991. године било 687.704 припадника српског народа, док је на попису из 2001. године био 201.631 Србин.

„Након 28 година протјеривања и затирања, Срби из Хрватске врло тешко или никако не остварују своја елементарна људска права у Хрватској, јер им се то системски од стране државе Хрватске онемогућава“, истакао је Жунић.