Custom Linkovi

Суд БиХ требало би коначно да процесуира одговорне за злочин у Јошаници код Фоче и све злочине над Србима у БиХ, без одуговлачења процеса и враћања оптужница на дораду, поручили су гости Јутарњег програма РТРС-а.

Душанка Лаловић, један од свједока злочина и секретар општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила у Фочи, предсједник ове организације Јанко Филиповић и вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, поздравили су подизање оптужнице за злочин над Србима у Јошаници, међутим, скептични су због враћања оптужнице на дораду и одуговлачења процеса.

Истакли су да жртве овог страшног злочина чекају правду.

Нуждић је рекао да је ово још један доказ одлагања правде за српске жртве и пребацивања одговорности између Суда и Тужилаштва БиХ, али да су свједоци спремни и да чекају да процес коначно почне.

Лаловићева је истакла да је Јошаница страшан злочин и да неће одустати од овоземаљске правде.

– Јошаница је доказ да не смијемо да забравимо, генерације треба да знају шта се десило. Не смијемо заборавити злочине над Србима, желим да свијет чује, да Суд чује и не враћа оптужнице на дораду – поручила је Лаловићева.

Филиповић је изразио сумњу у коначно процесуирање одговорних за овај злочин, наводећи да је питање хоће ли српске жртве дочекати судски епилог и правду ако Суд БиХ настави да ради овим интензитетом када је ријеч о случајевима гдје су Срби жртве.

Подсјећамо, Суд БиХ вратио је Тужилаштву на дораду оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ због злочина над Србима у Јошаници код Фоче почињених у децембру 1992. године, као и злочина на подручју Вишеграда и Чајнича.

Међу убијеним је била 21 жена, као и троје дјеце. Најмлађа је била двоипогодишња Данка Тановић, а убијени су и седмогодишњи Дражен и његова десетогодишња сестра Драгана. Најстарија жртва у овом покољу био је деведесетогодишњи Раде Пљеваљчић.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.