Одгођено суђење хрватским пилотима за ратни злочин на „Петровачкој цести“

У Суду за ратне злочине у Београду ни данас није почело најављено суђење четворици официра и пилота Хрватске војске, оптужених за ратни злочин над српским цивилима на Петровачкој цести и на путу код села Сводна 1995. године.

Суђење је поново одгођено, јер Кривично ванпретресно вијеће није донијело одлуку да ли хрватским официрима и пилотима може бити суђено у одсуству.

Предсједник судског вијећа Владимир Дуруз рекао је да ново рочиште није заказано и да је суђење одгођено до даљег, док се не утврди аутентичност саопштења Министарства правде Хрватске у којем наводе да се неће поступати по замолници Србије.

– Неопходно је провјерити аутентичност тог документа, скинутог са интернета, да би била донета одлука о суђењу хрватским пилотима у одсуству. Сада неће бити заказиван наредни главни претрес – рекао је Дуруз додавши да то не значи да ће проћи мјесеци док не буде заказан.

Правни заступник оптужених Александар Оленик рекао је да је неозбиљно само неодлучивање судског вијећа по захтјеву тужилаштва о суђењу у одсуству.

– Вијеће је засједало и они су буквално рекли да немају довољно елемената, па неће да одлуче. Ако вијеће нема довољно елемената о рјешењу за суђење у одсуству, онда мора да одбије захтјев о суђењу у одсуству. Овако, може да траје све у недоглед и да се суђење одлаже – рекао је Оленик.

Припремно рочиште у поступку против хрватских официра оптужених да су августа 1995. ракетирали колону избјеглица на Петровачкој цести, усмртивши 10 особа, међу којима и четворо дјеце, одржано је 16. новембра без присуства јавности.

Српско тужилаштво за тај злочин терети Владимира Микца и Зденка Радуља, тада команданте војне авио-базе у Пули, односно на аеродрому Плесо, као и пуковнике Жељка Јеленића и Данијела Боровића, командире 22. и 21 ловачке ескадриле стациониране на та два аеродрома.