Custom Linkovi

Суђење у предмету „Добровољачка“ које је данас требало бити настављено пред Судом БиХ, одгођено је за седам дана.

Рочиште је, наводно, одгођено због болести једног од чланова судског вијећа, па ће бити одржано 16. новембра.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је за РТРС да већ постаје сумњиво одлагање почетка судског процеса у овом предмету и да су се породице жртава умориле чекајући правду.

Којић каже да случај „Добровољачка“ има вишеструк значај јер говори о карактеру рата.

– „Добровољачка“ је један од четири догађаја који је одредио судбину Срба у Сарајеву и показао шта ће им се дешавати. Зато Бошњаци упорно опструишу овај случај – рекао је Којић.

Он је истакао да се кроз овај случај руши прича о Бошњацима као жртвама у Сарајеву и потврђује страдање Срба у овом граду.

– Однос према Србима у Сарајеву од 1992. године до краја рата био је и јесте такав да већа права имају пси него Срби – рекао је Којић.

Осим Ганића, оптужница подигнута 27. априла терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Оптужница их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.