Custom Linkovi

Suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločine nad pripadnicima JNA i civilima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, rečeno je Srni u ovom sudu.

Ganićev advokat Lejla Čović rekla je ranije Srni da je ročište, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno iz nepoznatih razloga.

„Samo su nas obavijestili da je ročište odgođeno, ali nam nisu rekli razloge“, navela je Čovićeva.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Na ročištu održanom 22. februara svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su ga nakon zarobljavanja iz kolone u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u prostorijama FIS-a tukli nogama i puškom u više navrata i da posljedice tog premlaćivanja trpi i danas.

Svjedok, kome je Sudsko vijeće odobrilo da mu se u javnosti ne otkriva identitet, rekao je i da je od stresa za kratko vrijeme osijedio, da i danas često ne može da spava i da mu vraćaju traumatične slike koje je preživio.