Custom Linkovi

На Црном врху код Зворника обиљежено је 28 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, које су на данашњи дан 1992. године из засједе убили муслимански војници.

Тим поводом служен је парастос, положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче на Црном врху.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили чланови породица погинулих, представници Републичке и градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, представници града и Полицијске управе Зворник.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске Вељко Лазић рекао је новинарима да се не смије никада заборавити овај злочин над српским народом и да се морају обиљежавати датуми страдања да остану у сјећањима садашњих и будућих генерација.

Лазић је нагласио да Тужилаштво БиХ заобилази у широком кругу процесуирање злочина над српским жртвама уопште, као и овај на Црном врху, те злочинце који су вршили масакре над недужним Србима.

Истичући и проблем несталих Срба у Републици Српској, Лазић је рекао да је и тај процес отежан јер се сав посао ради у Сарајеву, гдје се не одвајају српске жртве, већ се сви нестали траже заједно.

Он је додао да се мора инсистирати на промјени система тражења несталих у БиХ и подсјетио да се траже тијела 1.660 несталих Срба.

„Морамо да се сјећамо српских жтрава, јер је тренутна ситуација у БиХ таква да за злочине над срским народом нико не одговара захваљујући нераду и Тужилаштва и Суда БиХ“, рекао је Лазић.

Предсједник Градске борачке организације Зворник Лазар Ристић истакао је да Тужилаштво БиХ добро зна шта се десило на данашњи дан 1992. године, односно прије 28 година.

„Зна се ко је повео муслимане са подручја Каменице и Коњевић Поља да пређу у Тузлу, који су у повратку на Црном врху убили 11 недужних људи и жена и запалили камионе“, рекао је Лазић.

Он је нагласио да ти недужни људи нису били никакав војни циљ, нити су било кога угрозили јер су само пролазили тим путем.

„Тужилаштво БиХ коначно би требало да подигне оптужницу против одговорних за овај, још некажњени злочин“, рекао је Ристић.

Парастос је служен уз све превентивне мјере које су предузете у борби против ширења пандемије вируса корона.

Извор: Срна