Custom Linkovi

У Трнову је данас, на празник посвећен Огњеној Марији, одата почаст српским страдалницима из Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја ове општине.

У Трнову и локалним селима је од 1992. до 1995. године страдала 101 цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић позвао је српски народ на јединство.

-Када неко дирне у бошњачки национални интерес, без обзира на то колико се разликују између себе, постају јединствени и увијек су једно када је у питању то да се направи БиХ уређена по томе како једном народу одговара – рекао је Томић и оцијенио да, да су Бошњаци имали разумијевања, 1992. године не би дошло ни до рата.

Томић је додао да је Бошњацима боље да преброје жртве на свим странама и виде „колико нас је све то коштало и шта значи спомињање оружја, које никоме није донијело добро, него само зло“.

Он је истакао да Републику Српску треба чувати ради 23.000 страдалих бораца, као и да треба занемарити страначку подијељеност када је ријеч о интересима Српске.

-Умјесто да данас уживамо у овој слободи, да градимо јединство, омогућимо да се враћају људи који су напустили ове просторе, ми се дијелимо и нисмо спремни једни другима да пружимо руку. А, када дође до неког белаја, онда је касно – рекао је Томић.

Он је додао да због тога позива на уједињење, јер је само у томе спас Републике Српске и српског народа.

-Ако нас нису успјели оружјем отјерати, зашто да то онда ураде својим негативним односима. Наше јединство је гаранција опстанка – поручио је Томић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија истакао је да је срамно и понизно за породице да и након 30 година од злочина нико није одговарао.

-Сви правосудни органи БиХ су пали испит права – рекао је Тимотија и нагласио да је нечувено оно што је урађено овим породицама, напомињући да се још трага за 11 комплетних тијела и једном лобањом.

Начелник Трнова Драгомир Гаговић истакао је да су то били најтежи дани у историји те општине, јер су сви морали да напусте своја огњишта и да спас траже на слободној територији општине Калиновик.

Он је подсјетио да је тај збјег трајао два-три дана и да много људи из Трнова није успјело да побјегне, а њихова тијела су остала у шуми, гдје су касније нека пронађена.

Гаговић је нагласио да у свему овоме највише боли што се, ни након 30 година, није дошло до тијела свих убијених Срба.

-Да ради правосуђе и да је правде у овој земљи, вјероватно би било другачије, али видимо како се одвијају процеси у Суду БиХ и од тога нема ништа – рекао је Гаговић.

Милена Витковић је истакла да је у протеклом рату изгубила 10 чланова најближе породице, а најмлађе је дијете од годину и по.

-Ово причам већ 30 година, али нико то не чује. Правда је свјетлија од сунца и они који почине зло нека се не надају добру -рекла је Витковићева и додала да за овај стравичан злочин још нико није одговарао.

Сјећање на страдале организовала је Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново, у сарадњи са локалном заједницом.