Custom Linkovi

У капели у Старом Броду код Вишеграда служена је литургија и парастос жртвама покоља у овом мјесту који су починиле усташе предвођене Јуром Францетићем на празник Младенци 1942. године.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је да се на велики хришћански празник сјећамо мученика који су страдали.

„Све више је посјета овом мјесту и данас су били представници власти, омладина и гости из Републике Српске и Србије, што ме као свештеника радује“, истакао је Вукотић.

Литургији је присуствово начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и делегација Општинског одбора СНСД-а, који су положили цвијеће на споменик у Старом Броду.

„Одали смо почаст свим жртвама које су страдале на овом мјесту. Наша обавеза је да се на овај датум присјетимо свих злочина који су прије 80 година починили нељуди невиним жртвама“, истакао је Ђуревић.

Он је рекао да је општина Вишеград, у сарадњи са Црквеном општином Вишеград, увела новину да сви ученици завршних разреда основне и средње школе заједно са разредним старјешина долазе да посјете овај комплекс, јер млади треба да сачувају овакве догађаје од заборава да се не би поновили.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја те године.

У Старом Броду је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова који симболизују збјег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.