Custom Linkovi

Парастосом, полагањем вијенаца и спуштањем цвијећа у ријеку Дрину у Старом Броду код Вишеграда обиљежено је 80 година од стравичног злочина над Србима када су усташе Јуре Францетића извршиле покољ над више од шест хиљада српских цивила.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја.

Помену за страдале присуствују изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, посланици у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић и Ненад Нешић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Перо Петровић, Александар Главаш и Љубиша Kрунић.

Обиљежавању присуствују и начелници општина Вишеград Младен Ђуровић, Рогатица Милорад Јагодић, Соколац Милован Бјелица, Ново Горажде Мила Петковић, Рудо Драгољуб Богдановић, те представник општине Источна Илиџа.

Након парастоса, у знак сјећања на старобродске жртве, код спомен-обиљежја у Старом Броду вијенце су положили Милуновић и Томић.

Министар рада Душко Милуновић подсјетио је да је Стари Брод мјесто стравичног страдања српског народа 1942. године и да је циљ да се нe заборави ко је био жртва, а ко злочинац.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је ријека Дрина зелена гробница за више од 6.000 невиних Срба који су страдали у њеним водама бјежећи од усташа у Милошевићима и Старом Броду 1942. године.

– На нама је да чинимо оно што можемо и морамо – да његујемо културу сјећања на све српске жртве и да чувамо Републику Српску која је гарант опстанка српског народа. Док имамо своју Српску, биће и нас, наших предака и наших потомака – поручио је Додик.