Custom Linkovi

Парастотом и полагањем вијенца и цвијећа код централног Спомен-крста на гробљу у Миљевићима данас је у Источном Новом Сарајеву обиљежено 29 година од злочина који су над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву изршили припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских формација.

Обиљежавању су присуствовали у име Владе Републике Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, у име Народне скупштине Српске носланик Мирослав Вујичић, те представници институција Републике, руководства града Источно Сарајево и припадајућих општина, као и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата. 

Овај догађај обиљежен је данас, умјесто 3. маја, јер се у договору са Српском православном црквом парастоси не врше седам дана прије и седам дана послије Васкрса.

У нападима припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација, који су се одиграли 2. и 3. маја у Сарајеву, током договореног мирног повлачења из Сарајева, погинула су 42 припадника ЈНА.

Иако је безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.

Догађај је обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, уз скраћени програм и ограничени број грађана.