Custom Linkovi

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос за 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих је 69 убијено на данашњи дан 1993. године.

Од 305 убијених Срба из Скелана и околних села у посљедњем рату више од половине су били цивили, жене, дјеце и старци.

Парастосу у Скеланима претходило је полагање цвијећа и прислуживање свијећа код споменика у оближњим селима Ћосићи и Калиманићи, чији су становници такође, убијени прије 29 година.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

Намјера им је била да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља – лупање крстова и надгробних споменика.

На данашњи дан 1993. године убијено је 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.

Из Скелана је данас поручено – док је Републике Српске и њених институција, овај злочин неће бити заборављен, а српски народ никада неће престати тражити правду.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да је српски народ у Подрињу доживио страховита страдања у протеклом рату.

– Још је жалосније што су више од половине страдалих били цивили, а свијет никако то да схвати и да одбасци једнострану слику о рату у БиХ – рекао је Томић.

Он је изразио очекивање да ће правосуђе БиХ напокон почети процесуирати починиоце масовних злочина над Србима, јер је процентуално српски народ више страдао у Подрињу од бошњачког имајући у виду предратни број становника.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је да убиства српских цивила у Скеланима и околним селима показује да су муслиманске снаге имале јасну геноцидну намјеру да униште све што је српско.

Илија Ивановић из села Ћосићи, који је рањен у нападу муслиманских снага, а потом и заробљен, каже да је преживио страховиту тортуру у сребреничким логорима у којима је преминула половина од 30 заробљених Срба.