Custom Linkovi

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo, danas je obilježeno 28 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila.

Parastos je služio paroh trnovski jerej Njegoslav Jelisić, uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkve i u prisustvu članova porodica nastradalih i predstavnika grada Istočno Sarajevo, opština u sastavu grada i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon toga vijence su položili predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, delegacija Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, opštinske Boračke organizacije Trnovo, Udruženja građana „Moje ognjište“ Trnovo i delegacija Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Republike Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Za zločin u Ledićima još niko nije pravosnažno osuđen, a trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Edhema Godinjaka koga kao najodgovornijeg, po komandnoj odgovornosti, terete za zločine nad Srbima na području Trnova.