Custom Linkovi

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје код Жепе, данас је обиљежено 28 година од убиства 45 бораца Војске Републике Српске /ВРС/ у Жепи.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је да је Жепа свето мјесто страдања 45 српских патриота. „Ово нису погинули војници, него су убијени у хуманитарној акцији након што су у договору са такозваном Армијом БиХ и властима требали да донесу помоћ у храни и води за војнике који су обезбјеђивали ТВ репетитор на Зловрху“, навео је Торбица. Он је навео да је договор прекршен и да су на пут постављене барикаде, те да су у засједи војници нападнути, убијени и масакрирани. Торбица је подсјетио да су 1992. и 1993. биле погубне године за Подриње, те да су мулиманске снахге убијале углавном цивиле – нејач, жене и старце. О томе, према његовим ријечима, свједочи споменик у Братунцу на коме су имена 3.267 убијених.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина истакао је да је страдање српских бораца код Жепе најтрагичнији догађај и један од најтужнијих датума у новијој историји Пала. „И поред одређених договора бивше ЈНА са представницима муслиманских оружаних снага да се достави помоћ, храна, вода и опрема припадницима ЈНА који су опслуживали ТВ-репетитор на Зловрху, извршен је мучки напад из засједе у коме је погинуло 45 припадника ВРС“, подсјетио је Парађина. Он је нагласио да 4. јуни мора бити уписан у календар значајних догађаја општине Пале, према којем сви треба да се односе са дужном пажњом и пијететом.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ни након 28 година није ништа мања бол за погинулима на Жепи, те додао да је тиме јача потреба да његујемо светињу – Републику Српску за коју су борци дали животе. „Ми смо на Палама главној улици Променада дали назив Улица 4. јуни да би на тај начин за сва времена овјековјечили оно што су ови и други борци учинили за нас“, нагласио је Југовић.

Обиљежавање овог датума протекло је без већег организованог окупљања породица погинулих и сабораца у складу са одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације о забрани окупљања више од 50 лица.