Custom Linkovi

На централном градском тргу у Бијељини , испред споменика палим борцима Семберије данас је обиљежено три деценије од страдања 68 бораца ВРС на Теочаку.

Обиљежавање овог тужног датума у новијој српској историји организовала је Градска организација породица погинулих , заробљених и несталих лица.

Полагању вијенаца на споменик претходио је парастос у цркци Св.Ђорђа, а након окупљања на тргу присутни су посјетили спомен собу посвећену свим погинулим у претходном отаџбинском рату.

У та два дана 92 године на Теочаку су погинули углавном млади војници ВРС, од 18 и 19 година. Многи од њих су били заробљени, мучки убијени, а за тај злочин нико још није договарао. Овај датум је крвљу уписан као један од значајних датума Семберије и Мајевице. Слава нашим борцима , погинулој браћи и сестрама, кумовима, рођацима – рекао је Дарко Стевић предсједник Организације породица погинулих , заробљених и несталих лица Бијељина.

Жарко Радић, коме је погинуо син прије три деценије на Теочаку, је истакао да је данашње окупљање знак сјећања на све оне који су положили животе за стварање отаџбине.

– Нажалост,  вријеме пролази и родитеља је све мање и мање као и заинтересованости уопште за овакве тужне догађаје. Ми родитељи док смо живи не смијемо дозволити да се то заборави, јер сви ми баштинимо оно за шта су они дали животе. Разговарао сам са градоначелником да се уради програм едукације млађих генерација да знају шта се десило, зашто је дошло
до погибије и зашто је уопште дошло до ратних сукоба на овим просторима. Видите на примјер шта се дешава у ФБиХ , они су већ у уџбенике ставили да су Срби агресори – рекао је Радић.