Custom Linkovi

Поменом и полагањем вијенаца у Спомен-комплексу у насељу Чардак у Дервенти обиљежена je 31. година од страдања 37 Срба.

На Мали Васкрс 1992. године на кућном прагу убили су их припадници Хрватског вијећа одбране и паравојних хрватско-муслиманских формација, а тијела 19 убијених пронађена су у масовној гробници. У Чардаку нису били поштеђени ни жене, ни дјеца, ни старци.

У масовној гробници пронађено је и тијело Игњатије Марића. Његова супруга Душанка остала је са троје дјеце и данас се пита зашто је убијен.

– Супруг је остао да чува огњиште. Страдао је невин, нисмо то очекивали да ће нам се догодити. Није био ни наоружан – присјећа се Марићева.

Они који нису убијени заробљени су и одведени у логоре за Србе.

Мучења, малтретирања, без воде и хране, за три мјесеца заробљеништва оставило је превише трага, каже Чедо Продић. Ни те ране, никад не зацјељују.

– Неки дан су одликовања дијељена тим истим злочинцима који су нас мучили у логору, многе породице су побијене на Чардаку, а они су изјавили да их је погинуло 600 из ХВО-а. Дошли су да нас побију на нашем кућном прагу – наводи Продић.

За злочине над Србима у Дервенти осуђено је седам лица са укупно 47 година затвора. Крвници који су побили цијеле породице Лазаревић, Зорић, Ћудић и Живковић до данас нису одговарали.

– Породица Живковић је припремила њима ручак. Када су ручали, заклали су сина, онда се ухватио јаук, након чега су дошли и друге комшије Хрвати, па су поклали и оца и мајку. Не могу да вјерујем шта се издешавало, за таква злодјела постоји командна одговорност али ми је нејасно да Тужилаштво не ради свој посао на кажњавању починилаца – рекао је Дртаго Кнежевић из Удружења логораша и ратних заробљеника Дервенте.

На страдање Срба у насељу Чардак подсјећа спомен-црква подигнута на мјесту гдје се налазила масовна гробница.

На споменик поред ње положени су вијенци и цвијеће.

Више о злочину у Чардаку прочитати из Атласа злочина на сљедећем линку.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.