Custom Linkovi

Republika Srpska i Srbija obilježile su zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj praznik obilježava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta. Tim povodom u Banjaluci je na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja održana svečana akademija pod nazivom “Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front”, koju organizuju Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je Srni da je veoma važno da Srbi s obe strane Drine obeležavaju zajedničke datume jer su isti narod i neguju iste vrednosti.

“Dan kada je probijen Solunski front jedan je od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji. Nakon viševekovnog ropstva oslobođeni su naši krajevi, a u ovoj bici kao doborovoljci u redovima srpske vojske borili su se Srbi iz Krajine, Hercegovine, Posavine i drugih krajeva”, rekao je Kojić.

On je istakao da mu je žao što trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava okupljanje većeg broja ljudi, ali da veruje da će narednih godina biti prilike da se pokaže srpsko jedinstvo i privrženost očuvanju nacionalnog identiteta.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin prilikom uručenja uručio replika ratnih zastava ispred Palate Republike povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Da vječno žive Republika Srpska i Srbija, i praznuju i da otvoreno pogledaju sve ono što ih čeka u budućnosti, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nakon što je izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin uručio replike ratnih zastava ispred Palate Republike povodom Dana srpskog jedinstva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju prisutnima večeras u Banjaluci na svečanoj akademiji „Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front“ organizovanoj povodom obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas povodom Dana srpskog jedinstva da će srpski narod vijekovima proslavljati ovaj praznik. Namjera je da ovo činimo godinama, decenijama i vijekovima. Ovaj dan da slavimo i da pamtimo. To je dan kada je stradalnička vojska na Solunskom frontu prošla golgotu, i oslobodila sve ove narode na Balkanu, između ostaloga i Banjaluku.

Naglasio je takođe da nema ništa prirodnije nema nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu.To danas znači teritoriju, narod i efektivnu vlast. Srpski narod danas ima dvije države, i to nam nikada niko ne može oduzeti. Mi nismo nikakvi „bosanski Srbi“, već samo Srbi. Nemojte nas ponižavati i samo takvi možemo učestvovati u bilo kavom dijalogu i nikako drugačije – istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju prisutnima večeras u Banjaluci na svečanoj akademiji „Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front“ organizovanoj povodom obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave da Srbi, ujedinjeni i složni, mogu da prevaziđu sve nedaće, pobijede sve probleme i osiguraju budućnost naše djece. Ako smo jedinstveni, složni ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni praznik, već svesrpski, možemo da prevaziđemo sve nedaće, pobijedimo sve probleme, osiguramo i garantujemo budućnost naše djece – poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je zahvalio Srbima u Republici Srpskoj, ali i srpskom narodu u regionu i svijetu, koji, kako kaže, pomažu i koji su se uvijek zalagali da sloboda bude najveće opredjeljenje i vrijednost srpskog naroda i države Srbije.

– Čestitam narodu u Republici Srpskoj i Srbiji praznik, ali i svim Srbima širom svijeta. Svojom zastavom se ponosimo i čuvaćemo je, umećemo da čuvamo zemlju, ali i zajednički narod. Tako ujedinjeni ostavićemo trag u istoriji Evrope i svijeta i imaćemo dobru i sigurnu budućnost – zaključio je predsjednik Srbije.

Podsjećamo da je Vlada 10. septembra usvojila zaključak da ovaj dan bude obilježen na ovaj način.

Tom odlukom republički organi i jedinice lokalne samouprave obavezni su da obilježe ovaj dan uz isticanje zastave Republike Srpske.

Osim u Banjaluci, zajednički praznik Srpske i Srbije obilježen je i u ostalim gradovima i opštinama Srpske.