Custom Linkovi

Република Српска и Србија обиљежиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Овај празник обиљежава се на годишњицу пробоја Солунског фронта. Тим поводом у Бањалуци је на платоу испред Храма Христа Спаситеља одржана свечана академија под називом “Похвала српском народу – дан када је пробијен Солунски фронт”, коју организују Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је Срни да је веома важно да Срби с обе стране Дрине обележавају заједничке датуме јер су исти народ и негују исте вредности.

“Дан када је пробијен Солунски фронт један је од најважнијих датума у српској историји. Након вишевековног ропства ослобођени су наши крајеви, а у овој бици као доборовољци у редовима српске војске борили су се Срби из Крајине, Херцеговине, Посавине и других крајева”, рекао је Којић.

Он је истакао да му је жао што тренутна епидемиолошка ситуација не дозвољава окупљање већег броја људи, али да верује да ће наредних година бити прилике да се покаже српско јединство и приврженост очувању националног идентитета.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и изасланик предсједника Србије Александар Вулин приликом уручења уручио реплика ратних застава испред Палате Републике поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Да вјечно живе Република Српска и Србија, и празнују и да отворено погледају све оно што их чека у будућности, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић након што је изасланик предсједника Србије Александар Вулин уручио реплике ратних застава испред Палате Републике поводом Дана српског јединства.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању присутнима вечерас у Бањалуци на свечаној академији „Похвала српском народу – дан када је пробијен Солунски фронт“ организованој поводом обиљежавања 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који су установили званичници Србије и Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас поводом Дана српског јединства да ће српски народ вијековима прослављати овај празник. Намјера је да ово чинимо годинама, деценијама и вијековима. Овај дан да славимо и да памтимо. То је дан када је страдалничка војска на Солунском фронту прошла голготу, и ослободила све ове народе на Балкану, између осталога и Бањалуку.

Нагласио је такође да нема ништа природније нема него за један народ да има своје право на државу.То данас значи територију, народ и ефективну власт. Српски народ данас има двије државе, и то нам никада нико не може одузети. Ми нисмо никакви „босански Срби“, већ само Срби. Немојте нас понижавати и само такви можемо учествовати у било кавом дијалогу и никако другачије – истакао је Додик.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић у обраћању присутнима вечерас у Бањалуци на свечаној академији „Похвала српском народу – дан када је пробијен Солунски фронт“ организованој поводом обиљежавања 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који су установили званичници Србије и Републике Српске.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе да Срби, уједињени и сложни, могу да превазиђу све недаће, побиједе све проблеме и осигурају будућност наше дјеце. Ако смо јединствени, сложни уједињени, ми Срби, а ово није само државни празник, већ свесрпски, можемо да превазиђемо све недаће, побиједимо све проблеме, осигурамо и гарантујемо будућност наше дјеце – поручио је предсједник Србије.

Вучић је захвалио Србима у Републици Српској, али и српском народу у региону и свијету, који, како каже, помажу и који су се увијек залагали да слобода буде највеће опредјељење и вриједност српског народа и државе Србије.

– Честитам народу у Републици Српској и Србији празник, али и свим Србима широм свијета. Својом заставом се поносимо и чуваћемо је, умећемо да чувамо земљу, али и заједнички народ. Тако уједињени оставићемо траг у историји Европе и свијета и имаћемо добру и сигурну будућност – закључио је предсједник Србије.

Подсјећамо да је Влада 10. септембра усвојила закључак да овај дан буде обиљежен на овај начин.

Том одлуком републички органи и јединице локалне самоуправе обавезни су да обиљеже овај дан уз истицање заставе Републике Српске.

Осим у Бањалуци, заједнички празник Српске и Србије обиљежен је и у осталим градовима и општинама Српске.