Обиљежавање 80 година од Битке на Козари: Положени вијенци на централном спомен-обиљежју

03.07.2022.

Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници СУБНОР и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског положили су данас вијенце на централно спомен-обиљежје на Мраковици, поводом обиљежавање 80 година од Битке на Козари.

Вијенац су у име институција Републике Српске положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Вијенце су положили и изасланик предсједника Србије министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министар рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић Тепавчевић.

Цвијеће код споменика положиле су и делегације Народне скупштине Републике Српске, посланика у Парламентарној скупштини БиХ, српски представници у институцијама БиХ, градоначелници и начелници општина у Српској.

На спомен-обиљежје цвијеће су положиле и делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, генерали у Оружаним снага БиХ, делегације СУБНОР-а Републике Српске и Србије, удружења логораша Другог свјетског рата Републике Српске и Србије, Удружења антифашиста из Бјеловара, те представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

На Меморијалном зиду централног споменика на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју у току Другог свјетског рата.

Полагању вијенаца претходио је парастос, који је служило свештенство Епархије бањалучке, а слиједи обраћање званичника и умјетнички програм.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.