Custom Linkovi

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da je Visoki sudski i tužilački savjet BiH odbacivanjem informacije Centra o ratnim tužiocima i sudijama propustio priliku da se uspostavi barem malo povjerenja u pravosudne institucije na nivou BiH.

Nuždić je izjavio Srni da je, nažalost, disciplinska kancelarija VSTS-a odbacila informaciju Centra u kojoj je iznijeta sumnja protiv 15 sudija i tužilaca koji su obavljali funkciju za vrijeme rata, navodeći formalne razloge zbog čega se oni ne mogu baviti time, ističući da upravo tu leži sva apsurdnost pravosuđa BiH.

– Na desetine materijalnih dokaza za koje smo smatrali da trebaju biti detaljno istraženi – odgovor je bio da ne postoje formalne pretpostavke za postupak od disciplinske kancelarije VSTS-a BiH jer su sve ove stvari bile poznate prilikom imenovanja sudija – pojasnio je Nuždić.

On je rekao da je, ukoliko se u pomenutoj informaciji nalaze izjave u kojima oštećeni tvrde da su ih pojedine sudije i tužioci primoravali na priznanja, montirali procese, fizički zlostavljali, najmanje što je VSTS mogao da učini da svaki od navoda povjeri, ali, kako je rekao, očito je da to nije bila njihova namjera.

– Pozivanje na formalne stvari i prebacivanje odgovornosti ne može amnestirati obaveze VSTS-a BiH, koji u skladu sa zakonom ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe u BiH – kazao je Nuždić.

Nuždić je podsjetio da je Republički centar 2017. godine uputio informaciju Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, u kojoj je iznio sumnju protiv 15 sudija i tužilaca koji su obavljali funkciju za vrijeme rata.

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izvršila je istragu i odbacila navode iz informacije o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH, koju je dostavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, rečeno je ranije Srni u VSTS-u.

Iz VSTS-a su pojasnili da je „pomenute činjenice o prijavljenim sudijama i tužiocima provjeravala Nezavisna pravosudna komisija, što znači da su sve informacije o takozvanoj `ratnoj prošlosti` bile poznate tada nadležnom tijelu, prije inicijalnih imenovanja sudija i tužilaca nakon izvršene reforme pravosudnog sistema“.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je pravosuđe BiH dotaklo dno pravičnosti imenovanjem za sudije i tužioce Suda i Tužilaštva BiH ljudi sa ratnom prošlošću u tzv. Armiji BiH, a na šta su upozoravale institucije Republike Srpske.

Izvor: RTRS

Republički centar možete pratiti na našoj Fejsbuk i Instagram stranici i Tviter nalogu.