Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да је Високи судски и тужилачки савјет БиХ одбацивањем информације Центра о ратним тужиоцима и судијама пропустио прилику да се успостави барем мало повјерења у правосудне институције на нивоу БиХ.

Нуждић је изјавио Срни да је, нажалост, дисциплинска канцеларија ВСТС-а одбацила информацију Центра у којој је изнијета сумња против 15 судија и тужилаца који су обављали функцију за вријеме рата, наводећи формалне разлоге због чега се они не могу бавити тиме, истичући да управо ту лежи сва апсурдност правосуђа БиХ.

– На десетине материјалних доказа за које смо сматрали да требају бити детаљно истражени – одговор је био да не постоје формалне претпоставке за поступак од дисциплинске канцеларије ВСТС-а БиХ јер су све ове ствари биле познате приликом именовања судија – појаснио је Нуждић.

Он је рекао да је, уколико се у поменутој информацији налазе изјаве у којима оштећени тврде да су их поједине судије и тужиоци приморавали на признања, монтирали процесе, физички злостављали, најмање што је ВСТС могао да учини да сваки од навода повјери, али, како је рекао, очито је да то није била њихова намјера.

– Позивање на формалне ствари и пребацивање одговорности не може амнестирати обавезе ВСТС-а БиХ, који у складу са законом има задатак да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе у БиХ – казао је Нуждић.

Нуждић је подсјетио да је Републички центар 2017. године упутио информацију Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, у којој је изнио сумњу против 15 судија и тужилаца који су обављали функцију за вријеме рата.

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ извршила је истрагу и одбацила наводе из информације о судијама и тужиоцима Суда и Тужилаштва БиХ који су обављали правосудне функције за вријеме оружаних сукоба у БиХ, коју је доставио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, речено је раније Срни у ВСТС-у.

Из ВСТС-а су појаснили да је „поменуте чињенице о пријављеним судијама и тужиоцима провјеравала Независна правосудна комисија, што значи да су све информације о такозваној `ратној прошлости` биле познате тада надлежном тијелу, прије иницијалних именовања судија и тужилаца након извршене реформе правосудног система“.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је правосуђе БиХ дотакло дно правичности именовањем за судије и тужиоце Суда и Тужилаштва БиХ људи са ратном прошлошћу у тзв. Армији БиХ, а на шта су упозоравале институције Републике Српске.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.