Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да судија Суда БиХ Сена Узуновић не може бити професионална и објективна у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика јер је током протеклог рата била активни припадник такозване Армије БиХ – о чему постоје материјални докази.

„Име Сене Узуновић налази се и у регистру бораца такозване Армије БиХ“, изјавио је Нуждић.

Он је данас новинарима у Бањалуци предочио документ који потврђује да је Узуновићева била припадник такозване Армије БиХ у Петој брдској бригади из Неретвице као помоћник команданта за правне послове.

Ово је забиљежено у записнику о узимању изјаве Хусније Тулић у јуну 1993. године што је заведено као „војна тајна и строго повјерљиво“. На документу је видљиво да је Узуновићева била присутна као помоћник команданта за правне послове.

Нуждић је напоменуо да се, упркос ратној прошлости, Узуновићева индиректно бавила и злочинима над Србима.

Он је подсјетио да је 2012. године тадашњи страни судија Џудо Романо обуставио истрагу у предмету „Добровољачка улица“, а након тога је Тужилаштво БиХ формирало предмет за који је тужилачка комисија требало да процијени на који начин ће бити ријешен.

„Сена Узуновић, један од тужилаца, главни је иницијатор да се овај предмет блокира и не подигне оптужница јер се, како је она навела, `не ради о ратном злочину`“, истакао је Нуждић и напоменуо да све то открива њен став о Србима и показује да пристрасна.

Нуждић је указао да не би било могуће да Србима данас у миру суде они који су им судили у рату да је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) размотрио информацију Републичког центра упућену још 2017. године, која се односи на 15 ратних судија и тужилаца.

Он је напоменуо и да је Центар остао ускраћен за информацију шта се десило са свим тим истрагама и да ли се ико озбиљно бавио овим предметима.

„Узуновићева не може учествовати у предмету против Додика, јер је прије двије године била један од 14 тадашњих тужилаца БиХ који су поднијели приједлог тадашњем главном тужиоцу БиХ Гордани Тадић да управо Додик буде процесуиран због, како су навели, нарушавања уставног поретка БиХ“, истакао је Нуждић.

Нуждић је подсјетио да је Узуновићева добила унапређење и са правних послова прешла на мјесто судије Војног суда у Мостару, Одсјек Коњиц, а након рата се као кадар СДА активно бавила и политиком и била замјеник министра финансија ФБиХ.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела концепт одбране, констатујући да се оптужницом руши суверенитет БиХ, те затражила изузеће судије Сене Узуновић, која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

Ивор: АТВ