Custom Linkovi

U prvoj polovini ove godine iz štampe će izaće izdanje Atlasa zločina nad Srbima za 1993. godinu, kojem će biti dokumentovan i ratni zločin muslimanskih snaga iz Srebrenice nad srpskim vojnicima i civilima u bratunačkom selu Kravica počinjen na Božić te godine, za koji još niko nije odgovarao, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Nuždić je istakao da je Republički centar nastavio sa dokumentovanjem ratnih zločina nad Srbima kako ne bi bili zaboravljeni, te je u proteklom periodu objavljen Atlas zločina nad Srbima za 1992. godinu.

On je naveo da je, prema podacima Republičkog centra u napadu na Kravicu, Ježesticu, Šiljkoviće i Opravdiće ubijeno 49 srpskih vojnika i civila, dok su još tri lica umrla od posljedica torture u zatvoru u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, na kućnim pragovima ubijani su srpski civili i starci, a oni koji su preživjeli odvođeni su u zarobljeništvo u Srebrenicu.

Govoreći o obimu ovog zločina, Nuždić je rekao da se to najbolje vidjelo nakon oslobađanja tog sela kada je beogradski patolog Zoran Stanković utvrdio na koji način su ubijani srpski vojnici i civili.

– Nalazi obdukcija pokazali su da su mnogi od njih masakrirani, tijela skrnavljena, ubijani su šiljcima, paljeni, odsijecane im glave i mnogo drugog nezamislivog ljudskom razumu – istakao je Nuždić za Srnu.

On je rekao da napad na Kravicu 1993. godine predstavlja nastavak prakse da se srpska sela napadaju na najradosniji hrišćanski praznik Božić, navodeći da je zajedno sa borcima Nasera Orića na ovo selo išlo na stotine civila koji su pljačkali srpsku imovinu, a neki od njih kasnije su svjedočili pred kamerama kakve su zločine činili.

– Ovakvu praksu muslimani su koristili tokom 1992. godine, tako što su na Đurđevdan izvršili napad na Gnionu i Blječevu, na Petrovdan na Zalazje i Sase, na Nikoljdan na Jošanicu – napomenuo je Nuždić.

On je podsjetio da su srpska sela u Podrinju od Višegrada, Sokoca, Bratunca i Srebrenice opustošena i za vrijeme Drugog svjetskog rata zbog zločina ustaške „Crne legije“ Jure Francetića i muslimanskih milicija.

U bratunačkom selu Kravica danas će biti osveštan renovirani spomen-prostor i služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića na Božić 1993. godine.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja nastavile su progon, ubistva i uništavanje srpskog stanovništva i imovine tokom cijele 1992. i početkom 1993. godine.

Izvor: RTRS

Republički centar možete pratiti na našoj Fejsbuk i Instagram stranici i Tviter nalogu.