Custom Linkovi

У првој половини ове године из штампе ће изаће издање Атласа злочина над Србима за 1993. годину, којем ће бити документован и ратни злочин муслиманских снага из Сребренице над српским војницима и цивилима у братуначком селу Кравица почињен на Божић те године, за који још нико није одговарао, рекао је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је истакао да је Републички центар наставио са документовањем ратних злочина над Србима како не би били заборављени, те је у протеклом периоду објављен Атлас злочина над Србима за 1992. годину.

Он је навео да је, према подацима Републичког центра у нападу на Кравицу, Јежестицу, Шиљковиће и Оправдиће убијено 49 српских војника и цивила, док су још три лица умрла од посљедица тортуре у затвору у Сребреници.

Према његовим ријечима, на кућним праговима убијани су српски цивили и старци, а они који су преживјели одвођени су у заробљеништво у Сребреницу.

Говорећи о обиму овог злочина, Нуждић је рекао да се то најбоље видјело након ослобађања тог села када је београдски патолог Зоран Станковић утврдио на који начин су убијани српски војници и цивили.

– Налази обдукција показали су да су многи од њих масакрирани, тијела скрнављена, убијани су шиљцима, паљени, одсијецане им главе и много другог незамисливог људском разуму – истакао је Нуждић за Срну.

Он је рекао да напад на Кравицу 1993. године представља наставак праксе да се српска села нападају на најрадоснији хришћански празник Божић, наводећи да је заједно са борцима Насера Орића на ово село ишло на стотине цивила који су пљачкали српску имовину, а неки од њих касније су свједочили пред камерама какве су злочине чинили.

– Овакву праксу муслимани су користили током 1992. године, тако што су на Ђурђевдан извршили напад на Гниону и Бљечеву, на Петровдан на Залазје и Сасе, на Никољдан на Јошаницу – напоменуо је Нуждић.

Он је подсјетио да су српска села у Подрињу од Вишеграда, Сокоца, Братунца и Сребренице опустошена и за вријеме Другог свјетског рата због злочина усташке „Црне легије“ Јуре Францетића и муслиманских милиција.

У братуначком селу Кравица данас ће бити освештан реновирани спомен-простор и служен парастос за 158 Срба из овог мјеста и сусједних заселака страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића на Божић 1993. године.

Муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја наставиле су прогон, убиства и уништавање српског становништва и имовине током цијеле 1992. и почетком 1993. године.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.